Confidenţialitate

Senatorii americani aprobă noi sancțiuni împotriva Rusiei

Cu 98 de voturi pentru şi două împotrivă, Senatul Statelor Unite a aprobat impunerea de noi sancţiuni Rusiei, Iranului şi Coreei de Nord, în ciuda obiecţiilor Casei Albe, relatează BBC News.

Cum Camera Reprezentanţilor a aprobat proiectul de lege la începutul săptămânii, tot cu o majoritate covârşitoare, textul va fi trimis preşedintelui Trump pentru a fi promulgat.

Un consilier de la Casa Albă a declarat că preşedintele şi-ar putea exercita dreptul de veto asupra legislaţiei, pentru a impune condiţii. Pe de altă parte, un veto prezidenţial poate fi depăşit cu votul a două treimi dintre membrii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului.

Sancţiunile au fost trasate parţial pentru a pedepsi şi mai mult Rusia pentru anexarea Crimeei, în 2014. Însă dezbaterea pentru noile măsuri a avut loc pe fundalul unei anchete în curs privind presupusa interferenţă rusă în alegerile prezidenţiale din 2016.

Trump a respins în mod repetat existenţa oricărei implicări ruse în alegeri în ajutorul său. Însă corespondenţii politici atrag atenţia că orice tentativă de a bloca prin veto sancţiunile ar putea alimenta suspiciunile că susţine în prea mare măsură Kremlinul.

În plus, Casa Albă ar fi deosebit de îngrijorată în legătură cu o prevede a noii legi, care i-ar limita capacitatea preşedintelui de a ridica sancţiuni. În baza textului, el va fi nevoit să se consulte cu Congresul mai întâi.