Senat: Parlamentarii plecati deja in vacanta de Paste – rechemati la lucru / Trebuie schimbat statutul senatorilor

Modificarea ‘statutului senatorilor’ se face cu greu!

Ședința este programată astăzi, dar PNL cere ca ședința să fie amânată de la ora 14.00 – la ora 17.00.

Motivul: unii parlamentari se află în țară – și le-ar fi imposibil să ajungă la timp la muncă. Aflați la Iași, unii colegi spun că zborul lor spre București este amânat din cauza condițiilor nefavorabile.

Explică purtătoarea de cuvânt a PNL, Cristina Pocora – AUDIO 1.

Parlamentarii liberali au explicat că unii colegi au sărbătorit Paștele Catolic, motiv pentru care au stat alături de familii, și că alții au plecat în județele din care provin pentru ‘activități în teritoriu’, cum prevedea programul stabilit de conducerea Senatului pentru săptămâna aceasta.

Ce trebuie să schimbe, de fapt, astăzi parlamentarii?AUDIO 2.

Senatorii trebuie să prevadă clar, în statutul lor, cum se votează solicitările DNA privind ridicarea imunității și arestarea unui parlamentar.

Statutul prevedea că aceste solicitări trebuie aprobate de majoritatea senatorilor, în timp ce Constituția și Regulamentul Senatului prevăd că votul trebuie dat de majoritatea celor prezenți la ședință.

Senatul și Camera Deputaților se vor reuni în ședință comună pentru a face modificările necesare în Legea Statutului Senatorilor și Deputaților, care trebuie pusă în acord cu Constituția României.

De fapt, asupra acestei probleme ar urma să se pronunțe, miercuri,și Curtea Constituțională.

Motiv pentru care liderii PNL îi acuză pe social-democrați că nu fac decât un exercițiu de imagine, în Săptămâna Mare – și că oricum, parlamentarii ar fi fost obligați să schimbe regulamentul prin decizia magistraților constituționali.