Confidenţialitate

Șeful IAEA: Situația este gravă la Centrala Nucleară de la Zaporojie. Vrem acces în interior | AUDIO

Situația este gravă la Centrala Nucleară de la Zaporojie, avertizează șeful Agenției Internaționale a Energiei Atomice. Într-o ședință de urgență a Consiliului de Securitate ONU, Rafael Grossi a cerut acces în centrală pentru o delegație oficială a Națiunilor Unite. Între timp, Ucraina și Rusia se acuză reciproc de bombardamente la centrala nucleară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Organizația Națiunilor Unite cere insistent instituirea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Rafel Grossi, directorul Agenției Internaționale a Energiei Atomice, afirmă că situația este gravă, iar totul se află și sub presiunea timpului. Într-o reuniune de urgență a ONU, acesta spune că o delegație a agenției internaționale trebuie să primească acces urgent în Centrală, pentru inspecție.

Altfel, consecințe catastrofale ar putea urma, mai spune Grossi.

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU a declarat că țara sa nu susține propunerea de a crea o zonă demilitarizată în jurul centralei.

„Nimeni nu știe care vor fi scopurile și obiectivele celor care vin inspecție”, a spus diplomatul Moscovei.

Președitele ucrainean Volodimir Zelenski spune că doar retragerea completă a armatei ruse de pe teritoriul centralei va garanta restabilirea securității nucleare.

Compania ucraineană de stat care operează centrala acuză Rusia de cinci noi atacuri. În replică, Moscova spune că soldații ucraineni bombardează, de fapt, centrala, relatează The Guardian.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Reuniune ONU după atacurile asupra centralei nucleare de la Zaporojie. Organizația vrea să trimită experți pentru a face verificări