Șeful DNA: Avem dosare importante cu persoane și prejudicii importante | VIDEO

Direcția Națională Anticorupție a deschis dosare care vizează subvențiile date de stat partidelor politice și modul de cheltuire a acestor subvenții.

„Avem în lucru dosare importante, cu persoane importante, cu prejudicii importante”, spune șeful DNA într-un interviu acordat portalului SpotMedia.ro.

“Am hotărât să comunicăm atunci când avem rezultate și nu de fiecare dată când o persoană sau alta este chemată la DNA”, a explicat Crin Bologa.

Cât privește dosarul Tel Drum, acesta „este în faza de urmărire penală. Am avut discuții cu procurorul de caz, fără a-i știrbi independența, și m-a asigurat că lucrează la acest dosar și vom avea în cele din urmă și rezultate. Nu doresc să pun presiuni inutile pe procurori, scopul meu e să aflăm adevărul în fiecare cauză și la sfârșit acest adevăr să ne ducă spre o soluție. Dar pe fiecare procuror DNA există o presiune: dosarele trebuie soluționate, mai ales cele vechi”, a menționat șeful DNA.

„De când a fost declarată starea de urgență, au fost înregistrate 568 de dosare penale, între care 48 în legătură cu Covid-19. De la începutul anului, au fost înregistrate peste 1.000 de dosare la nivelul structurii centrale și a celor teritoriale.  De asemenea, au fost trimiși în judecată inculpați în dosarele unde am putut să efectuăm urmărirea penală, ca urmare a decretelor de stare de urgență. În perioada următoare, vor fi trimise în instanță mult mai multe cauze în care nu s-a putut lucra (…) Ar fi interesant să vedem și ocuparea  schemei de personal în mai 2016 și mai 2020. Cel puțin 15 procurori au fost nevoiți să plece, ca urmare a modificării legilor justiției, dosarele respective au fost repartizate altor procurori”, a mai spus procurorul-șef potrivit căruia schema de procurori este ocupată la 71%.

Scăderea vechimii este o variantă analizată.

„Aceasta e principala cauză, pe lângă faptul că DNA nu mai e așa atractiva. Vechimea de 10 ani e un impediment major. Am fost consultați de MJ prin PICCJ pentru modificări ale legilor justiției și am propus scăderea vechimii necesare la 6 ani de activitate efectivă de procuror și judecător, fară perioada INM. Avem mulți procurori care doresc să vină la DNA, dar nu îndeplinesc condițiile, i-am pus pe o listă și așteptăm”, a precizat Crin Bologa.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS