Confidenţialitate

Șeful diplomației SUA: Protestele din Rusia arată frustrarea faţă de autoritarism

Secretarul american de Stat, Antony Blinken, consideră că protestele organizate în Rusia reflectă nemulţumirile cetăţenilor faţă de “corupţie şi autoritarism”.

“Suntem profund îngrijoraţi de acţiunile violente de reprimare a oamenilor care îşi exercită dreptul de a protesta paşnic faţă de guvern, drepturi garantate în Constituţia rusă”, a precizat Antony Blinken într-un interviu acordat postului NBC.

Potrivit noului șef al diplomației americane, administraţia Jlui oseph Biden vrea să colaboreze cu Rusia pentru prelungirea Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), dar a atras atenţia că Washingtonul va analiza şi rolul acţiunilor Moscovei împotriva securităţii naţionale a Statelor Unite.

Antony Blinken a respins, în schimb, acuzaţiile Moscovei privind presupusele ingerinţe americane în protestele opoziţiei. “Administraţia Rusiei face o mare greşeală în cazul în care crede că este vorba despre noi. Nu este vorba de noi, este despre situaţia din Rusia”, a subliniat oficialul de la Washington.

“Statele Unite condamnă utilizarea constantă a tacticilor dure împotriva protestatarilor paşnici şi a jurnaliştilor, în a doua săptămână consecutivă. Înnoim apelul adresat Rusiei pentru eliberarea tuturor celor deţinuţi deoarece şi-au exercitat drepturile, inclusiv a lui Aleksei Navalnîi”, declarase anterior Antony Blinken.

Administraţia lui Vladimir Putin a transmis că nu va ţine cont de criticile SUA.

“Nu suntem pregătiţi să acceptăm sau să acordăm atenţie comunicatelor americane despre această situaţie”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Zeci de mii de persoane au protestat duminică, în numeroase oraşe din Rusia, cerând eliberarea liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi. Peste 5.600 de protestatari au fost reţinuţi, în principal în oraşele Moscova, Sankt-Petersburg, Krasnoiarsk şi Nijni Novgorod, conform organizaţiei OVD.