Confidenţialitate

Șeful diplomației americane, la Chișinău: Moldova poate conta “pe sprijinul nostru deplin” | VIDEO

Aflat la Chișinău, duminică, secretarul de stat american a reafirmat sprijinul Statelor Unite pentru Republica Moldova, copleşită de valul de refugiaţi din Ucraina.

Peste 230.000 de ucraineni ajuns în Moldova după declanşarea invaziei ruse, la 24 februarie, iar 120.000 dintre ei au rămas în această ţară, a anunţat premierul Natalia Gavriliţa.

Potrivit acesteia, “pentru o ţară mică precum Moldova, [numărul] este un număr foarte mare”, iar Republica Moldova va avea nevoie de asistenţă pentru a face faţă afluxului, a adăugat ea.

Antony Blinken a transmis că autoritățile de la Chișinău conta “pe sprijinul nostru deplin”.

Ulteior, la întâlnirea cu președintele Maia Sandu, Antony Blinken a declarat că Republica Moldova a oferit “o poveste puternică şi pozitivă” a unei democraţii emergente “într-un moment în care, de câţiva ani, democraţiile au înregistrat regrese, în loc să meargă înainte”.

“Nu întoarcem spatele ucrainenilor. Avem nevoie de sprijin internațional”, a punctat șefa statului moldovean.

Moldova este fracturată de o regiune disidentă pro-rusă, Transnistria, la frontiera de vest a Ucrainei. Unii analişti cred că teritoriul ar putea fi folosit ca bază în invazia Ucrainei de către armata rusă.

De la izbucnirea războiului, zeci de mii de refugiaţi s-au revărsat în Moldova, una dintre cele mai sărace ţări ale Europei, punând presiune asupra serviciilor sociale.

Războiul a dat un nou elan speranţelor Moldovei de aderare la Uniunea Europeană.

Guvernul moldovean a prezentat oficial, joi, o cerere de aderare la blocul celor 27, în acelaşi timp cu Georgia, o altă fostă republică sovietică.

Maia Sandu, aleasă în 2020 pe o platformă pro-occidentală, i-a spus şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, că ţara se confruntă cu riscuri de securitate “grave”. Din capitala Chişinău, “se poate auzi zgomotul bombelor de cealaltă parte a frontierei”, a declarat ea.

Cu câteva ore înainte de sosirea sa la Chișinău, Antony Blinken a vizitat frontiera Ucrainei în Polonia, ţară membră a UE şi NATO care a primit 700.000 de ucraineni fugind de război. Secretarul de stat american le-a spus polonezilor că Washingtonul doreşte să mobilizeze 2,75 miliarde de dolari pentru a ajuta la rezolvarea acestei crize umanitare.