Șeful de cabinet al premierului britanic Theresa May a demisionat

Nick Timothy a demisionat din funcția de şef de cabinet al premierului Theresa May, după ce parlamentarii conservatori l-au acuzat că este răspunzător împreună cu consiliera guvernamentală Fiona Hall pentru dezastrul electoral, care a dus la pierderea majorităţii conservatoare în Camera Comunelor.
”Motivul acestor rezultate dezamăgitoare nu este absenţa sprijinului pentru Theresa May şi pentru conservatori, ci o creştere neaşteptată a susţinerii pentru laburişti”, a comentat Nick Timothy.Acesta a demisionat înainte de o remaniere a executivului britanic, în urma căreia ar urma să supravieţuiască doar cei mai importanţi miniştri ai Theresei May, precum Boris Johnson, Michael Fallon, Amber Rudd, David Davis şi Philip Hammond.

La câteva minute după demisia şefului de cabinet, consiliera Fiona Hill şi-a anunţat demisia de pe Downing Street.

În ultima zi, tot mai mulţi politicieni conservatori au îndemnat-o pe premier să renunţe la consilierii Nick Timothy şi Fiona Hill, care sunt consideraţi responsabili de redactarea ”celui mai prost manifest din istorie” pentru Partidul Conservator.

Acest program politic cerea tăieri bugetare suplimentare inclusiv pentru încălzirea pensionarilor, care reprezintă un electorat de bază şi fidel pentru conservatorii din Marea Britanie.

Timothy şi-a asumat responsabilitatea pentru redactarea programului politic şi regretul pentru că nu a explicat mai bine modalitatea prin care conservatorii voiau să acopere costurile sociale din Marea Britanie.

Fiona Hall şi Nick Timothy erau consideraţi cei mai apropiaţi consilieri ai premierului, care au influenţat-o în convocarea alegerilor anticipate pentru consolidarea majorităţii înainte de negocierile pentru Brexit.

Theresa May a precizat că are de gând să-şi păstreze poziţia în ciuda eşecului electoral şi a început să negocieze o alianţă cu unioniştii nord-irlandezi de la DUP.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS