Confidenţialitate

Șeful centralei nucleare de la Zaporojie a fost răpit de ruși, acuză un oficial de la Kiev

Șeful centralei nucleare de la Zaporojie a fost răpit de ruși, anunță directorul companiei nucleare ucrainene Energoatom. Nu se cunoaște locul în care acesta a fost dus, spun oficialii de la Kiev.
Pe de altă parte, Rusia și-a folosit dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU și a blocat astfel o rezoluție prin care Națiunile Unite condamnă anexarea celor patru teritorii din Donbas.

În același timp, președinele Zelenski anunță că trupele sale câștigă teren în orașul Lyman.

Directorul de la Zaporojie, răpit când Putin semna decretele

Vineri, chiar când Vladimir Putin semna decretele de anexare a celor patru regiuni din Estul Ucrainei, era răpit directorul centralei nucleare de la Zaporojie. Asta spun oficialii companiei de stat Energoatom.

Igor Murashov a fost reținut pe 30 septembrie în jurul orei locale 16:00 de o patrulă a rușilor pe drumul de la centrală către un alt oraș din nord-vestul regiunii.
Mașina în care se afla a fost oprită, iar el reținut cu forța: legat la ochi și dus spre o destinație necunoscută. Nu există nicio informație despre locul în care acesta se află, a scris, pe Telegram, Petro Kotin – președintele Energoatom.

Reținerea sefului de la Zaporojie reprezintă un pericol pentru securitatea nucleară, avertizează oficialii ucraineni. Kotin i-a cerut președintelui Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să ia toate măsurile pentru eliberarea lui Murashov.

Rusia și-a folosit dreptul de veto la ONU

Tot vineri, în Consiliul de Securitate al ONU, Rusia a blocat o rezoluție împotriva sa. Printre respectivul document, pregătit de Statele Unite se dorea condamnarea Moscovei pentru anexarea catalogată ilegală a teritoriilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Pentru că se numără printre cei cinci membri cu drept de veto în consiliul de securitate ONU, Rusia s-a opus. Proiectul de rezoluție solicită tuturor statelor să nu recunoască „pseudo-anexarea” teritoriilor din Estul Ucrainei. Mișcarea lui Putin este oricum respinsă de nenumărate țări, cel mai recent anunț în acest sens fiind făcut de Turcia.

Chiar și în lumina noilor evenimente privind decretele de anexare, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunță rezultate importante în Est. La Lyman, punct strategic important în Donbas, militarii ucraineni i-au încercuit pe ruși, spune liderul la Kiev.

Foto: Telegram – Energoatom