Confidenţialitate


Noi reguli pentru numirile în companiile de stat, la cerințele Comisiei Europene. România riscă să piardă 400 de milioane de euro din PNRR dacă nu respectă condițiile | AUDIO


Noi reguli pentru numirile în companiile de stat, la cerințele Comisiei Europene. România riscă să piardă 400 de milioane de euro din PNRR dacă nu respectă condițiile | AUDIO

Noi criterii de selecție a șefilor la companiile de stat, la cerinţele Comisiei Europene. Guvernul a aprobat modificarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă. Între altele, membrii Consiliilor de Administrație nu mai pot fi și angajați ai companiilor de stat. În plus, vor fi plătiți inclusiv în funcție de performanță. Totul, în contextul în care România riscă să piardă 400 de milioane de euro din PNRR pentru că nu a îndeplinit jaloane legate de numirile în companiile de stat.

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Care sunt noile criterii de selecție a șefilor la companiile de stat

Modificările privind numirea conducerii companiilor de stat se referă inclusiv la studii şi la experienţa profesională.

Preşedintele şi vicepreşedinţii Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice trebuie să aibă cel puțin diplomă de licență şi minim 10 ani de experienţă profesională în domeniul economic, de management sau juridic. Cel puţin 7 ani trebuie să fie în funcţii de conducere în companii sau în administraţia publică.

Membrii consiliului de administraţie şi de supraveghere trebuie să aibă cel puţin diplomă de licenţă şi minim 7 ani de experienţă în științele inginereşti, economice, sociale, juridice sau în întreprinderi publice. Ei nu mai pot fi și angajați ai companiilor de stat. Dacă administratorii sunt desemnaţi dintre salariaţii întreprinderii publice, contractul individual de muncă se suspendă pe durata mandatului.

Salariile membrilor consiliilor de administraţie şi al directorilor vor fi formate dintr-o indemnizație fixă lunară și una variabilă, bazată pe performanță.

Comisia Europeană a suspendat în octombrie 2024 plata unor fonduri PNRR. Printre motive – numirile lipsite de transparență și de criterii profesionale, uneori realizate în conflict de interese, a conducerii companiilor de stat din energie şi a AMEPIP.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Reacția UE după ce Trump a suspendat taxele vamale timp de 3 luni: „Un pas important spre stabilizarea economiei globale” / UE rămâne deschisă în negocieri cu SUA


Ultimele stiri
O vijelie puternică a măturat orașul Sinaia. Acoperișul gării a fost smuls de vântul puternic | VIDEO

Bihor | Planul roșu de intervenție activat aseară:16 copii au fost transportați la spital după ce au mâncat,…

Barometru INSCOP. Două treimi dintre români cred că numărul cazurilor de violență domestică împotriva femeilor a crescut în…

Bărbatul suspectat de uciderea tinerei de 23 de ani din Mureș este în continuare liber. 400 de polițiști,…

Procurorii au pus sechestru pe averea lui Horațiu Potra: 12 imobile din Sibiu și București, zeci de milioane…

Ministrul Mediului cere audituri urgente în instituțiile din subordine care nu au absorbit fondurile europene din PNRR |…

Curtea de Apel din Paris se pronunţă miercuri cu privire la mandatul de arestare ce îl vizează pe…

Furtunile din ultimele 24 de ore au produs pagube în peste 80 de localităţi, arată bilanțul IGSU

CONSTANȚA: Restricţii de tonaj pe DN 39, în perioada 9 – 14 iulie

Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat în zone din judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa



Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.