Confidenţialitate

Șefa reprezentanței Comisiei Europene în România: „România, beneficiar net al fondurilor europene. Oriunde te uiți sunt argumente pentru a avea o atitudine pro-europeană” | VIDEO

Ramona Chiriac, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România, a fost invitata Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Apartenența României la Uniunea Europeană și euroscepticismul: care sunt temele principale care alimentează euroscepticismul? Euroscepticismul nu este inventat de români și „nu este de acum”. „Ceea ce avem acum nou în acest context este această campanie înspăimântătoare de dezinformare și de știri false”, a spus Ramona Chiriac la Europa FM.

Ramona Chiriac: România, beneficiar net al fondurilor europene / „Oriunde te uiți sunt argumente pentru a avea o atitudine pro-europeană”

„Pentru fiecare un euro plătit de România la bugetul european până acum, România a primit înapoi de două ori mai mult. România este ceea ce numim beneficiar net al fondurilor europene”, a spus șefa reprezentanței Comisiei Europene în România la Europa FM, în emisiunea „Piața Victoriei”.

„Economia României s-a triplat de la data aderării României la Uniunea Europeană. Cetățenii Români se bucură de toate libertățile de mișcare, de standarde de calitate în ceea ce consumă, de standarde de calitate în ceea ce privește calitatea aerului și a apei sau încercările noastre de a impune cadrul legal european și de a ajuta România să le respecte. Oriunde te uiți sunt argumente pentru a avea o atitudine pro-europeana”, a mai explicat Ramona Chiriac.

Ramona Chiriac: Euroscepticismul nu este inventat de români și „nu este de acum”. „Ceea ce avem acum nou în acest context este această campanie înspăimântătoare de dezinformare și de știri false”

„Desigur, euroscepticismul nu este o invenție a românilor sau a României și nici nu este de acum. Proiectul european a fost întotdeauna însoțit, cum este și firesc, atât de susținătorii lui, cât și de adversarii lui. Ceea ce avem acum nou în acest context este această campanie înspăimântătoare de dezinformare și de știri false care acoperă un vid comunicațional.

Așa cum spuneați, trebuie să facem mai mult? Da. Trebuie să comunicăm mai mulți. Acea comunitate tăcută pozitivă care există în România – este timpul ca împreună să ieșim, să susținem cei care înțelegem ce înseamnă apartenența României la Uniunea Europeană mai bine, mai vocal, mai solid și împreună”, a spus Ramona Chiriac.

Temele principale care alimentează euroscepticismul

„În afară de acest vid comunicațional pe care, încă o dată, este sarcina noastră, a tuturor să-l umplem cu informație pozitivă și corectă mai există un aspect: România rămâne o țară a disparităților regionale. A dezvoltării inegale. Te uiți la București, media bunăstării este 130% peste media europeană. Te uiți la regiunea de unde vin eu – nord-est – 30%. Și sunt foarte multe studii sociologice care arată – nu doar în România, ci și în alte state membre, pentru că acest curent nu este doar aici prezent – cum se pliază pe această inechitate nemulțumirea, frustrarea și atunci căutarea vinovaților”, a explicat șefa reprezentanței Comisiei Europene în România la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Klaus Iohannis, la Strasbourg: 4 ani ne-a luat ca să ne dăm seama, după proteste masive, că sunt necesare discuții cu fermierii? / „Arhitectura Uniunii trebuie îmbunătățită” | VIDEO