Sefa FMI, inculpata in Franta pentru abuz de putere si neglijenta

Pe vremea când era ministru de Finanțe, Christine Lagarde ar fi intervenit într-un dosar de arbitraj controversat, în urma căruia un om de afaceri francez a obținut pagube uriașe – 400 de milioane de euro.

Scandalul în care este implicată șefa Fondului Monetar Internaţional a izbucnit în 2008, atunci când Christine Lagarde era ministru de Finanțe.

Aceasta s-ar fi folosit de influența pe care o avea, astfel încât un om de afaceri – Bernard Tapie să primească despăgubiri de 400 de milioane de euro de la Crédit Lyonnais, una dintre băncile comerciale franceze.

Litigiul dintre afacerist, un apropiat al fostului președinte Nicolas Sarkozy, și Credit Lyonnais se referă la o tranzacție din 1993, atunci când Tapie a vândut către bancă acțiunile pe care le deținea la compania Adidas. Ulterior afaceristul spunea că a fost fraudat de bancă.

Potrivit anchetatorilor, Lagarde ar fi făcut tot posibilul astfel încât dosarul omului de afaceri să ajungă la Curtea de Arbitraj. În cele din urmă Bernard Tapie a primit 400 de milioane de euro, cu mult mai mult decât ar fi putut încasa dacă dosarul ar fi ajuns în justiție.

Christine Lagarde a spus astăzi pentru Agenția France Press că în urma acestor acuzații nu își va da demisia din funcția de director executiv al FMI.