Confidenţialitate

Șefa DNA, la ONU: Păstrarea independenţei magistraţilor, cea mai mare provocare a României

Procurorul șef al DNA a vorbit, la Organizaţia Națiunilor Unite, despre provocările cu care se confruntă magistrații români și despre atacurile din ultima vreme la adresa independenței justiției.

Laura Codruța Kovesi a luat cuvântul în cadrul dezbaterii prilejuite de aniversarea a 15 ani de la adoptarea Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției, mai cunoscută drept Convenția de la Merida:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Investigațiile DNA au fost primite cu speranță și încredere de societate. Dar în egală măsura rezultatele noastre au determinat o contrareacție. Au existat încercări repetate de a limita instrumentele legislative folosite de procurorii anticorupție și de a dezincrimina unele fapte. Au fost situații în care s-a refuzat ridicarea imunității politicienilor acuzați de corupție.Pe lângă aceste încercări, întregul sistem de justiție a fost ținta atacurilor prin știri false sau prin declarații publice, de natură să slăbească încrederea în justiție. Cea mai mare provocare în România este acum păstrarea independenței judecătorilor și procurorilor și stabilitatea legislativă, acestea fiind vitale pentru ca procurorii anticorupție să fie eficienți”.

În cadrul dezbaterii, Laura Codruța Kovesi a prezentat realizările DNA din ultimii 5 ani, punându-le și pe seama modernizării sistemului judiciar românesc conform recomandărilor ONU : peste 68 demnitari/oficiali de rang înalt trimiși în judecată, dintre care 27 au fost deja condamnați definitiv.
În aceeași perioadă, DNA a dispus măsuri asiguratorii de peste 2,3 miliarde dolari.

Șefa DNA a punctat că premisa cea mai importantă a combaterii eficiente a corupției la nivel înalt este asigurarea integrității și independenței sistemului de Justiție:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Doar un sistem de justiție profesionist, independent și integru poate lupta eficient împotriva corupției. Independența justiției nu este un privilegiu pentru procurori sau judecători. Este un principiu fundamental într-o societate democratică. Doar o justiție independentă poate asigura o judecată corectă. Doar o justiție independentă poate face ca legea să fie egală pentru toți”.