Confidenţialitate

Șefa Comisiei Europene a propus la Strasbourg retragerea proiectului de lege privind reducerea utilizării pesticidelor în agricultura din UE: „Subiectul rămâne pe agenda discuțiilor” | AUDIO

În încercarea de a mai potoli furia fermierilor, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a propus, astăzi, la Strasbourg retragerea unui proiect de lege privind reducerea utilizării pesticidelor în agricultura din Uniunea Europeană. Proiectul fusese respins de Parlamentul European și criticat de agricultori.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Așa-numitul Regulament privind Utilizarea Sustenabilă a pesticidelor (SUR) a fost prezentat prima dată în vara anului 2022 și își propunea să reducă la jumătate folosirea pesticidelor și a riscurilor acestora pentru sănătate până în 2030, comparativ cu perioada 2015-2017. Proiectul prevedea totodată interzicerea totală a chimicalelor în anumite zone, cum ar fi spațiile verzi din orașe.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat însă la Strasbourg, retragerea acestui proiect, criticat de fermierii care protestează la porțile Parlamentului European.

„Comisia a propus acest proiect pentru a reduce riscurile legate de folosirea produselor chimice pentru protecția plantelor, dar propunerea a devenit un simbol al polarizării. Ea a fost respinsă de Parlamentul European și nici în Consiliu nu se mai înregistrează progrese. De aceea, trebuie să facem ceva. Voi propune retragerea proiectului. Desigur, subiectul rămâne pe agenda discuțiilor”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Retragerea proiectului nu înseamnă abandonarea acestuia, iar șefa Comisiei Europene a spus că e  nevoie de o abordare diferită, iar vocea agricultorilor trebuie să fie ascultată.

Din cauza viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European, forma în care va arăta noul proiect revine în sarcina următoarei Comisii.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Proteste ale agricultorilor în Italia: zeci de fermieri s-au adunat la Roma cu tractoare pentru a-și prezenta revendicările guvernului | AUDIO