Confidenţialitate

Ședință extraordinară a Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei. Serviciile de informații spun că este posibil ca Rusia să folosească bomba nucleară tactică

Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, prezidat de președintele Volodimir Zelenski, se reunește vineri într-o ședință extraordinară, de urgență, după ce Vladimir Putin a semnat decretele de anexare a două regiuni din sudul țării vecine. Serviciile de informații ucrainene au avertizat că este posibil ca Rusia să folosească bomba nucleară tactică pe teritoriile din Ucraina.

La reuniunea Consiliului de Securitate al Ucrainei participă, pe lângă președintele Zelenski, toți liderii civili și militari ai țării: premier, miniștri, șefii Armatei.

Secretarul Consiliului, Oleksiy Danilov, citat de marile agenții internaționale de presă, a explicat că se vor lua decizii „fundamentale”, însă nu a dat detalii.

Reuniunea are loc după ce președintele țării a declarat că așa numitele referendumuri organizate de Rusia în cele patru regiuni de pe teritoriul său sunt ilegale și a avertizat că Armata Ucrainei va răspunde ferm.

Este de așteptat că oficialii ucraineni să anunțe și un plan de reacție la o eventuală folosire de către Rusia a unei bombe tactice pe teritoriul său.

Înainte de reuniune, unul dintre consilierii președinteșlui Ucrainei, Mikailo Podoliak a scris că Rusia încearcă în aceste momente să pună democrația în genunchi.

Joi seară, într-un interviu acordat postului american de televiziune NBC, ministrul polonez de Externe Rau Zbigniev a declarat că NATO ar trebui să răspundă dacă Rusia va folosi arme nucleare.

„NATO ar trebui să răspundă convențional, dar răspunsul ar trebui să fie devastator”, a spus șeful diplomației poloneze.

Pe de altă parte, secretarul general al NATO a invitat presa vineri seară, la ora 19.00 ora României, la o conferință de presă neplanificată.

Citește și: Vladimir Putin semnează vineri decretul de anexare a patru regiuni ucrainene ocupate

Foto: Shutterstock