Sectia de procurori CSM sesizeaza Inspectia Judiciara in privinta dosarelor in care apare numele lui Sandu Anghel

Practic, se cere verificarea tuturor cauzelor care l-au vizat în ultimii ani pe acesta și dacă procurorii au respectat procedura în cazul său.

Secţia de procurori a CSM sesizează Inspecţia Judiciară în privința dosarelor în care apare numele lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

Practic, se cere verificarea tuturor cauzelor care l-au vizat în ultimii ani pe acesta și dacă procurorii au respectat procedura în cazul său.

Ar fi vorba de peste 20 de dosare în care s-au dat soluții de neîncepere a urmăririi penale, spune vicepreședintele Consilului Superior al Magistraturii Gheorghe Muscalu.

Vicepreședintele CSM spune că verificările vor avea loc la Parchetul Tribunalului Olt, DIICOT Olt şi Craiova şi DNA Olt.

Afirmaţiile făcute de Bercea Mondial privind presupuse fapte de corupţie săvârşite de preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, şi de şeful DNA, Codruţa Kovesi, au afectat independenţa justiţiei şi imparţialitatea sistemului judiciar, potrivit concluziilor din raportul Inspecţiei Judiciare, prezentat în 9 iulie în plenul CSM.

Membrii plenului CSM au trimis propunerea Secţiei pentru judecători, care a decis, în urma deliberărilor, trimiterea solicitării către Parchetul Curţii de Apel Craiova.

În 20 iunie, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări în vederea apărării independenţei justiţiei, după ce au fost făcute declaraţii referitoare la presupuse fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite de preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, şi şeful DNA, Codruţa Kovesi.

Preşedintele CSM a sesizat atunci Inspecţia Judiciară să facă verificări privind ‘apărarea independenţei justiţiei, în raport cu declaraţiile ce pun în pericol statul de drept, vehiculate în mass-media în data de 19 iunie 2014’, referitoare la Livia Stanciu şi Codruţa Kovesi.

Bercea Mondial a spus în 19 iunie, înainte de a fi audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul în care fiul lui a reclamat presupuse fapte de trafic de influenţă care ar fi fost comise de Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, că aproape două milioane de euro ar fi ajuns la şefa DNA, Codruţa Kovesi, la preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, dar şi la Vasile Blaga, despre care susţinea că ar fi implicat în acest caz.