Confidenţialitate

Sebastian: “Indiferent dacă sunteți fără părinți sau cu părinți, priviți tot înainte”

Sebastian are 10 ani și este profesorul de pian al surorii lui, Maria, de 9 ani. Desigur, nu e cea mai fericită variantă, pentru că oricât de talentat ar fi, Sebastian nu este profesor și în plus, orga electronică pe care cântă acasă e una veche, cu tot soiul de limitări.

Dar.. e mai mult decât nimic, în condițiile în care doar Sebastian face meditații la pian, grație unui binefăcător, un om inimos și modest, care nu a dorit să își dezvăluie identitatea. Bunicii nu-și permit să plătească lecții pentru Maria. Copiii au crescut cu bunicii lor și toți patru trăiesc cu aproape 2000 de lei pe lună.

Copiii își doresc să devină pianiști. Dar în afară de pian, Sebastian și Maria mai fac și alte cursuri gratuite. Sunt curioși din fire și vor să încerce cât mai multe lucruri.

Sebastian și Maria citesc de rup, măcar câte o carte pe săptamână. Așa se explică, fie și parțial, de ce au un vocabular mult mai bogat decât al altor copii de vârsta lor.

“Citea cursiv în clasa pregătitoare, iar toți copiii au fost încântați de el. Și pentru ei, Sebi este un etalon. Este unitatea lor de măsură”, spune învățătoarea lui Sebastian, Luminița Bîrsan.

“Am învățat că modestia nu înseamnă că nu poți face ceva. Din contră. Ea nu se laudă cu ce face. Dar de multe ori, plecând de la școală la ore târzii, m-am întâlnit cu ei și cu bunica lor, venind de la diferite activități”, mărturisește învățătoarea Mariei, Maria Sandu.

Desigur, cursurile de pian sunt cele mai importante pentru Sebastian și Maria. Cele de la Palatul Copiilor se fac gratuit, la comun cu alți copii. Dar un viitor pianist are nevoie de lecții individuale și acestea nu mai sunt gratuite. Doar Sebastian face meditații, plătite un om inimos. Profesoara lui spune că are mult talent, dar uneori, talentul nu e suficient.

“Au fost abandonați de părinți și cresc cu bunicii. Copilul cred că a înțeles că cele mai mari genii au suferit prin copilărie. – Acasă știți pe ce exersează? – El mi-a spus pe orgă. 4, 5 octave, nu știu, nu am văzut-o. Asta e puțin. Acum merge, la început, cât sunt cântecele simple. Dar clar va avea nevoie de pianină cu 7, 8 octave. Nu poți să cânți, pur si simplu, explică Maria Chișlean, profesoara de pian a lui Sebastian.

Greutățile i-au maturizat de timpuriu pe Sebastian și Maria, dar chiar așa, spun despre copilăria lor că este una frumoasă. Se mulțumesc cu puțin, dar au visuri mari.

“Indiferent dacă sunteți fără părinți sau cu părinți, priviți tot înainte. Tot timpul din lume îl ai ca să îți faci tu viața ta”, este sfatul pe care îl dă Sebastian copiilor de vârsta lui.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.