Confidenţialitate

Se împlinesc 51 de ani de la moartea lui Jimi Hendrix (P)

Pe 18 septembrie se împlinesc 51 de ani de când unul dintre cei mai mari chitariști din istorie, Jimi Hendrix, ne-a părăsit.

Considerat de multă lume chiar cel mai bun chitarist din istorie, Jimi Hendrix s-a stins mult prea devreme, pe când avea doar 27 de ani, în 1970.

Potrivit datelor oficiale, Jimi Hendrix a murit accidental, în timpul somnului, după ce s-a înecat în propria vomă, după o noapte în care a consumat mult alcool.

Ultimele ore din viață le-a petrecut alături de iubita sa de atunci, fosta patinatoare Monika Dannemann. Aceasta l-a luat cu mașina de la reședința unei cunoștinte la ora 3:00 dimineața, iar apoi au stat împreună până la 7 dimineața, când cei doi s-au dus să doarmă. Monika s-a trezit la 11 dimineața, dar Jimi era în stare inconștientă. La ora 11:18 a chemat ambulanța, iar aceasta a venit nouă minute mai târziu. Moartea sa avea să fie pronunțată la ora 1245 la Spitalul St. Mary Abbot.

De altfel, dincolo de faptul că a fost unul dintre cei mai buni chitariști din istorie, Jimi Hendrix a avut în scurta sa viață probleme cu alcoolul și drogurile, fiind și arestat de câteva ori.

 

Jimi Hendrix un talent nativ

În scurta sa carieră, Jimi Hendrix a lansat trei albume de studio – Are You Experienced? (1967), Axis: Bold as Love (1968) și Electric Ladyland (1968), dar și unul live – Band of Gypsys (1970).  Apoi, după moartea sa au fost lansate alte 13 albume.

Watchmen, Point Break și White Men Can’t Jump sunt doar trei dintre filmele în care s-au regăsit melodii de pe coloana sonoră a lui Jimi Hendrix. În plus, viața lui Jimi Hendrix a dus și la apariția unui joc de tip păcănele online. Lansat de compania NetEnt, jocul Jimi Hendrix, iar printre simboluri se regăsesc două chitare și chipul fostului mare chitarist.

Dar pentru a ajunge la acest succesv masiv Jimi nu a făcut studii de specialitate. El s-a bazat foarte mult pe auzul său foarte bun și a fost un autodidact.

I-a plăcut chitara din prima clipă, iar primul său instrument a fost un ukulele vechi cu o singură coardă, primit cadou din partea tatălui său. Prima chitară acustică a avut-o în vara anului 1958.

Prima trupă din care a făcut parte Jimi Hendrix s-a numit The Velvetones, însă după doar trei ani s-a despărțit. Ulterir, în 1959, Jimi Hendrix a primit din partea tatălui său o chitară electrică și s-a alăturat trupei The Rocking Kings.

Anul 1961 l-a adus pe Jimi Hendrix în Armată, unde l-a cunoscut pe basistul Billy Cox, alături de care a format trupa The King. Un accident în timp ce sărea cu parașuta l-a îndepărtat pe Jimi Hendrix de armată și astfel a putut să-și urmărească pasiunea pentru muzică. Au urmat ani excelenți pentru Jimi Hendrix, care a reușit astfel să cânte alături de artiști cunoscuți precum Ike, Tina Turner, Sam Cooke, Isley Brothers și Little Richard.

Un rol important în cariera lui Jimi l-a  avut Chas Chandler, basistul trupei Animals, care l-a cunoscut în anul 1966. El i-a propus să se mute la Londra și să formeze trupa Jimi Hendrix Experience, din care mai făceau parte basistul Noel Redding și toboșarul Mitch Mitchell. În această formulă a fost lansat și albumul de debut “Are You Experienced?”, care a avut un succes comercial major.

În anul 1967, Jimi Hendrix a revenit în SUA și a susținut numeroase concerte memorabile. Spre exemplu, la Festivalul Internațional de la Monterey, Jimi și-a dat foc la chitară. Au urmat încă două albume – Bold as Love și  Electric Ladyland, iar legăturile sale cu SUA au devenit tot mai puternice, după ce și-a lansat și propriul studio de înregistrări în New York.

Trupa Jimi Hendrix Experience s-a despărțit însă în 1969, dar apoi a apărut “Gypsy  Sun and Rainbows”. Iar prima apariție de la festivalul de la Woodstock a rămas în istorie, după redarea spectaculoasă a imnului național al SUA, moment considerat la acel moment și o declarație împotrivă războiului din Vietnam. Ulterior, revista Guitar World a descris acest moment ca fiind cel mai bun din istoria muzicii. Tot în 1970 s-a încercat și reunirea Jimi  Hendrix Experience, dar nu a mai fost lansată nicio piesă nouă. A rămas însă în istorie prin turneul The Cry of Love Tour, cu un moment de excepție la Atlanta, unde au participat 500 de mii de oameni la un concert.

La scurt timp după, Jimi Hendrix a murit însă, dar moștenirea sa rămâne una impresionantă, el fiind considerat poate cel mai bun chitarist din istorie.