Se amână votul pentru consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a maghiarilor din România

Liderii coaliţiei au decis să amâne votul din Senat la Legea privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România.

Senatorul PSD, Şerban Nicolae a anunţat, în urmă cu puţin timp, că s-a decis amânarea votului din Senat la această lege.

„Poziţia PSD faţă de acest proiect este că în forma actuală noi nu cred că l-am vota. Noi am lăsat libertatea tuturor parlamentarilor noştri să voteze, dar nu am sesizat că ar exista susţinere parlamentară pentru un asemenea proiect. Rămâne să mai discutăm”, a spus social-democratul.

Pe 24 octombrie însă se împlineşte termenul pentru adoptarea tacită a legii în Senat, prima Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Iniţiativa legislativă care aparține UDMR-ului a primit raport de admitere din partea comisiilor sesizate în fond.

„Se consacră ziua de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România”, se arată în articolul 1 al iniţiativei legislative.

Proiectul mai prevede că în localităţile unde trăiesc persoane care aparțin comunităţii maghiare, autorităţile publice pot organiza manifestări cultural artistice dedicate momentului, iar angajatorii le pot acorda maghiarilor din România o zi liberă pentru a participa la manifestări.

Legea privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România s-a aflat şi săptămâna trecută pe ordinea de zi a Senatului pentru dezbatere şi vot final, dar şedinţa a fost întreruptă, la solicitarea PSD, cu puţin timp înainte de a se ajunge la respectiva iniţiativă legislativă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS