Confidenţialitate

Scurgere de informații la AEP: datele personale ale experților electorali, accesate. Șeful AEP: ”E negliența unui salariat. Vor fi sancțiuni.”

Scurgere de informații la Autoritatea Electorală Permanentă: în cursul zilei de joi, timp de o oră, datele personale ale experților electorali au putut fi accesate pe un e-mail nesecurizat.

Este vorba despre informații personale cum ar fi numele acestor experți, codul numeric personal și domiciliul, a spus la Europa FM, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.

Acesta susține că nu avem de-a face cu un atac cibernetic sau o breșă de securitate, ci cu negjilența unui salariat.

“Dintr-o eroare, într-un județ, în loc să fie utilizat mailul securizat al Autorității Electorale Permanente pentru Direcția din respectivul județ a fost transmis pe mailul destinat publicului, să zic așa, astfel încât, acest mail cu datele cu caracter personal ale experților electorali a fost postat acolo aproximativ o oră, după care a fost șters. În acest interval, au intrat să vadă mailul aproximativ 30 de persoane. Noi bănuim că a fost vorba de persoane care erau curioase să vadă dacă se regăsesc pe lista de experți electorali din județul respectiv. Dintre datele cu caracter personal, nu numele ar fi o problemă  – numele acestora se afișează la secția de votare, este tras la sorți – ci CNP-ul și domiciliul”, a spus Toni Grebă la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

Vinovații vor fi sancționați, iar măsurile vor fi făcute publice luni, a mai spus Toni Grebă. Potrivit codului administrativ, sancțiunile în astfel de situații pornesc de la avertisment până la desfacerea contractului de muncă, a precizat președintele Autorității Electorale.

Toni Greblă: ”Am declanșat o anchetă internă, am anunțat, așa cum prevede legea, Autoritatea pentru Protecția Datelor cu caracter personal, în cursul zilei de luni voi lua și măsurile corespunzătoare împotriva persoanei care a transmis aceste date și a altor două-trei persoane care aveau obligația să verifice dacă acele date puteau fi transmise printr-un mail comun la o adresă de mail comună sau trebuia să folosească mailul securizat al AEP. În mod sigur vor fi sancționați.

Reporter: Și despre ce sancțiune vorbim?

Toni Greblă: Nu pot să vă spun acuma pentru că întâi trebuie să le aduc la cunoștință celor vinovați că au fost sancționați, apoi va putea fi făcută publică această sancțiune.

Reporter: Bănuiesc că aveți anumite măsuri prevăzute în astfel de situații de la cea mai blândă la cea mai aspră. Care sunt?

Toni Greblă: Sunt măsurile prevăzute de Codul administrativ, pentru că sunt salariați ai Autorității Electorale Permanente: de la avertisment până la desfacerea contractului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Autorității Electorale Permanente nu a dorit să dezvăluie din ce județ erau acei experți electorali ale căror date persoanale au putut fi accesate.

Experții electorali sunt persoane care pot deveni președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de vot sau locțiitorii acestora.

Toni Grebă crede că eroarea s-ar fi produs din cauză că angajații Autorității Electorale Permanente au fost nevoiți să lucreze până la două noaptea, în condițiile în care unii candidați au depus listele cu semnături după ora 23.00. Șeful Autorității Electorale Permanente se gândește să propună modificarea legii astfel încât candidaturile să nu mai poată fi depuse după ora 18.00.

”Acest incident a fost posibil din cauză că s-a lucrat până la două noaptea, într-un ritm absolut infernal în tot cursul zilei de miercuri și miercuri noaptea. Probabil va trebui să facem și o propunere pentru modificarea legii pentru că mie nu mi se pare normal ca un competitor electoral să vină la ora 23.30 cu o listă de candidați și cu 200 de mii de semnături care trebuie verificate. Pot să depună și la 5 după-amiaza lista, iar la ora 6 să nu mai primim dosare de candidaturi”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În privința desfășurării alegerilor de anul acesta, șeful Autorității Electorale ne asigură că nu avem de ce să ne facem griji când vine vorba despre posibile atacuri sau breșe de securitate.

“Nu este vorba despre date care privesc procesul electoral. Eu îi asigur că toate circuitele noastre de transmitere a datelor sunt absolut securizate și este aproape imposibil să avem de-a face cu un atac cibernetic. Efectiv, e vorba de o eroare a unui funcționar, de neglijența gravă a unui salariat al Autorității Electorale Permanente”, a spus Toni Greblă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.