Scumpiri în lanț, după majorarea accizelor la carburanți

Carnea, pâinea, laptele, produsele procesate, toate ar urma să coste mai mult din toamnă, odată cu reintroducerea supraccizei la carburanți.

Președintele Federației Romalimenta, Sorin Minea a spus la Europa FM că se așteaptă la o scumpire a produselor alimentare cu până la 4 %.

Totul depinde și de noile tarife pe care le vor percepe transportatorii. Majorarea prețului alimentelor nu va duce însă la o scăderea a consumului, dar românii s-ar putea orienta către produse mai ieftine, care nu sunt întotdeauna și de calitate – a mai spus liderul  Romalimenta.

”Nu știu care va fi impactul scumpirilor de carburnat în prețul materiilor prime, nu știu care va fi impactul în transport. Dacă transportul mi se dublează voi avea o problemă foarte mare. Toate astea vor cumula, din experiența anilor trecuți, impactul va fi undeva în jur de 3-4%. Transportatorii vor fi obligați să mărească prețul imediat. Chiar dacă aș dori să o fac din 15 septembrie, mi-este imposibil. Trebuie să îmi adun pe cei cărora le vând marfă, deci am cel puțin o lună. Acciza pe carburanți e doar bomboana pe colivă, dacă pot să spun așa, e biluța aia care declanșează, le adună pe toate”, a spus Sorin Minea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri ia în calcul creșterea tarifului la transport cu 3-5 % – a spus la Europa FM, Ion Lixandru, membru al Uniunii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul a decis să reintroducă supracciza la carburanți.

Benzina și motorina se vor scumpi cu 16 bani pe litru începând cu 15 septembrie și cu încă 16 bani pe litru de la 1 octombrie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS