Confidenţialitate

Sculpturi ale lui Constantin Brâncuşi, expuse la New York – GALERIE FOTO

Opt sculpturi ale lui Constantin Brâncuşi, realizate în lemn şi marmură,  între care ”Muza”, ”Adam şi Eva” şi ”Miracolul”, aflate actualmente în depozitele Muzeului Solomon R. Guggenheim din New York şi inaccesibile publicului, vor fi expuse în perioada 17 martie 2017 – 3 ianuarie 2018, potrivit Institutul Cultural Român de la New York.

Operele care vor fi expuse sunt: ”Vrăjitoarea”, 1916-1924; ”Regele Regilor”, cca. 1938; ”Muza”, 1912; ”Adam şi Eva”, 1921; ”Miracolul”, 1930-1932;  ”Ţestoasa zburătoare”, 1940-1945; “Câine de pază”, 1916; ”Soclu de stejar”, 1920.

“În primele decenii ale secolului XX, Brâncuşi a creat un corpus de lucrări inovatoare, prin care a schimbat traiectoria sculpturii moderne. Pe parcursul acestei perioade, el a trăit şi a lucrat la Paris (…) Brâncuşi a devenit parte integrantă a acestor dezbateri, atât prin relaţiile sale cu alţi artişti ca Marcel Duchamp, Fernand Léger, Amedeo Modigliani şi Henri Rousseau, precum şi prin propria sa operă de pionierat.

Aspiraţia de a exprima esenţa subiectelor sale prin forme simplificate şi predilecţia sa pentru tradiţii artistice diferite de cele ale Europei Occidentale l-au condus la noi abordări stilistice. În plus, modul său personal de a-şi prezenta operele, punând accentul, în egală măsură, pe lucrarea sculptată, dar şi pe soclu, precum şi pe interconexiunea dintre lucrări, în relaţie directă una cu alta, în loc de a fi concepute ca entităţi independente, a inaugurat noi modalităţi de percepere şi întelegere privind natura obiectului de artă”, se arată pe site-ul muzeului.

Muzeul Solomon R. Guggenheim a început colecţionarea lucrărilor lui Brâncuşi la mijlocul anilor 1950, sub conducerea celui de al doilea director al său, James Johnson Sweeney. ”La vremea când Sweeney îşi începea mandatul de director, colecţia era axată pe pictura «non-obiectivă».

Sweeney a extins în mod semnificativ politica de achiziţii a muzeului şi către alte genuri şi tehnici, şi, în special, către sculptură. Interesul  Muzeului Guggenheim faţă de Brâncuşi pe parcursul acelor ani a mers dincolo de  priorităţile sale de colecţionare a operelor: în 1955, muzeul a organizat şi a găzduit prima expoziţie majoră a lui Brâncuşi”, se mai arată pe guggenheim.org.

 ”Vrăjitoarea”

”Regele Regilor”

”Muza”

“Adam şi Eva”

”Miracolul”

”Ţestoasa zburătoare”

“Câine de pază”

”Soclu de stejar”

Foto: guggenheim.org