Scriitorul Pierre LeMaitre, castigatorul premiului Goncourt

Este cel mai prestigios trofeu literar acordat în Franța.

Romanele lui Pierre Lemaitre au fost traduse în peste 20 de limbi străine.

Volumul ‘Au revoir là-haut’ – pentru care Lemaitre a primit cel mai prestigios trofeu literar francez – vorbește despre o generație pierdută: e vorba de cei care au supraviețuit primului război mondial. După 4 ani de oroare în tranșee, ei sunt dați uitării de întreaga societate și îngroașă rândurile șomerilor. În tot acest timp, statul e preocupat să îi omagieze pe cei dispăruți în război.

În centrul povestirii, se află 2 soldați, Albert și Edouard. Cei doi revin de pe front în stare jalnică, unul dintre ei cu fața desfigurată. Acesta refuză orice intervenție chirurgicală și își alege o falsă identitate în vreme ce prietenul lui încearcă să îi facă rost, pe ascuns, de morfină. Cei doi ajung în cele din urmă să se implice într-o escrocherie legată de mormintele celor morți în război.

De partea celalată, un alt personaj încearcă să scoată profit de urma războiului și își deschide o afacere pe piața cimitirelor militare.

Potrivit Le Monde, romanul readuce în discuție scandalul exhumărilor fiind o adevărată frescă a Franței post-belice, în care impostorii triumfă, iar capitaliștii se îmbogățesc pe seama ororilor provocate de război.