Scriitorul Mircea Mihaies anunta ca il va da in judecata pe premier

Victor Ponta a refuzat de curând să accepte decorarea fostei conduceri a Institutului Cultural Român, pe motiv că Mircea Mihăieș și Horia Roman-Patapievici au exprimat ‘opinii antiromânești, chiar fasciste’.

Horia Roman-Patapievici i-a răspuns, la rîndul său, premierului Ponta, într-un comunicat de presă.

Mircea Mihăieș a fost vicepreședinte al Institutului Cultural Român între 2005 și 2012, perioadă în care instituția a fost condusă de Horia Roman-Patapievici. Propunerea de decorare a fostei conduceri ICR (care îi mai include și pe Tania Radu și pe Dan Croitoru) a venit din partea președintelui Băsescu.

Într-un comunicat de presă, Horia Roman Patapievici i-a răspuns premeirului: ‘felul în care bagatelizați grozăvia fascismului, acuzînd un om care nu are nimic de-a face cu fascismul, vă dezonorează, dezvăluindu-vă cinismul: un cinism pentru care fascismul și democrația sunt simple etichete de lipit pe oameni după plac ori interes‘.

Eseistul român adaugă că presupusele fraude constatate de Curtea de Conturi sunt o minciună care deja întrunește toate criteriile calomniei calificate.

Cât despre acuzația de antiromânism, acesta spune că fosta conducere a ICR a obținut cele mai mari succese în promovarea culturii române peste hotare: ‘puteți să probați, în favoarea dumneavoastră, un patriotism la fel de eficace? Nu puteți‘.

La rîndul său, directorul editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu, a publicat o replică în care afirmă că, odată cu Horia Roman-Patapievici, premierul îi exilează din cultura română și pe Caragiale, Eminescu, Cioran și Goga. Domnul Liiceanu citează o însemnare din jurnalul lui Octavian Goga: ‘Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei… Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vîndut o viaţă întreagă. Boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală.’

Traian Băsescu l-a reclamat pe Victor Ponta la Curtea Constituțională pentru că ar fi refuzat să contrasemneze mai multe decrete prin care urmau să fie decoraţi foşti membri ai Institutului Cultural Român.