Confidenţialitate

Scriitorul Milan Kundera își donează biblioteca şi arhiva personală oraşului său natal

Scriitorul ceh Milan Kundera a decis să doneze biblioteca şi arhiva sa personală oraşului său natal, Brno, a anunţat ministrul culturii din Cehia.

Renumitul sciitor locuiește de 40 de ani în Franța, unde a emigrat, în timpul comunismului.

Materialul bibliografic, care include opera lui Kundera în peste 40 de limbi străine, articole şi recenzii sau analize literare ale cărţilor sale, va fi transportat toamna aceasta în oraşul Brno, din sud-estul Republicii Cehe.

Decizia celebrului scriitor, în vârstă de 91 de ani, care trăieşte în Franţa, este privită ca o dorinţă de împăcare cu ţara sa natală, cu care a avut o relație conflictuală.

Kundera a fost dat afară din partidul comunist în 1950, devenind un disident. În cele din urmă a fugit din Republica Cehoslovacia în Franța, în 1975.

Patru ani mai târziu, statul comunist i-a retras cetățenia, așa că, în 1979, a devenit cetățean francez. Cărțile sale au fost interzise în țara natală până la sfârștiul anilor ’80.

După Franz Kafka, Kundera este considerat cel mai cunoscut romancier ceh din secolul 20. A putut să-și viziteze țara natală, pentru prima oară de la plecare, în 1996.

De altfel, autorul celebrului roman “Insuportabila uşurătate a fiinţei” şi-a recăpătat cetăţenia cehă abia anul trecut.