Scriitorul chinez Mo Yan este laureatul premiului Nobel pentru Literatură 2012

Este cel mai important scriitor chinez contemporan.

Mo Yan și-a câștigat notorietatea pe plan mondial cu romanul ‘Sorgul roșu’.

Mo Yan a fost premiat pentru modul ‘de un realism halucinatoriu în care îmbină poveştile populare cu istoria şi contemporanul’, potrivit comitetului Nobel.

Mo Yan – care înseamnă ‘Nu vorbi’ – este pseudonimul scriitorului Guan Moye. Născut in 1955, în provincia Shandong din estul Chinei, Mo Yan a devenit cunoscut odată cu publicarea romanului ‘Sorgul roșu’, în 1987. Cartea este o saga violentă, care urmărește destinul unei familii chineze de-a lungul a trei generații, trecând prin momente importante, de la invazia japoneză la războiul civil, instaurarea comunismului și revoluția culturală.

Cartea se găsește și în librăriile de la noi. Primele două capitole din textul lui Mo Yan stau la baza filmului cu același titlu, regizat de Zhang Yimou. Pelicula a fost recompensată cu trofeul Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin din 1988.

Scriitorul a publicat mult în ultimii douazeci de ani… peste optzeci de povestiri și peste zece romane. Însă, nici una din aceste cărți nu a fost încă tradusă în limba română.