Scoția solicită un nou referendum pentru independență. Guvernul de la Londra refuză

Premierul scoțian a cerut astăzi guvernului britanic să accepte organizarea unui nou referendum privind independența Scoției.

În 2014, când a fost organizat primul referendum privind independența Scoției de Marea Britanie, 55 la sută dintre scoțieni au votat pentru rămânerea în Regatul Unit. Doi ani mai târziu, avea loc un alt referendum, cel cu privire la Brexit, și peste 60 la sută dintre scoțieni se pronunțau
pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Cum Marea Britanie se pregătește să părăsească blocul comunitar la 31 decembrie, premierul scoțian Nicola Sturgeon speră că de data aceasta, în urma unui nou referendum, Scoția să obțină independența. Oficialul a transmis guvernului britanic că Scoția nu va da curs Brexitului și a solicitat premierului Boris Johnson să accepte organizarea unui nou refrendum pe tema independenței Scoției.

Răspunsul guvernului de la Londra a venit imediat: un al doilea referendum privind independența Scoției, organizat anul viitor, ar fi nociv. Ar submina rezultatul referendumului din 2014 şi promisiunea făcută poporului scoţian că a fost “un vot unic într-o generaţie”, a precizat executivul britanic, într-o notă-anexă la agenda legislativă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS