Scoţia ar putea organiza referendum pentru independenţa faţă de Marea Britanie

Referendumul ar putea fi organizat înainte de ieşirea acestei ţări din Uniunea Europeană. In acest mod, actuala regiune britanică spera că va putea ramane în blocul comunitar.

Membrii Guvernului scoţian se reunesc sambata într-o şedinţă de urgenţă, pentru a stabili viitorul pas în procesul rganizării unui referendum pentru obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie. Scoţia are cinci milioane de locuitori. 62 de procente dintre cei cu drept de vot au ales ramanerea Marii Britanii în Uniunea Europeana. De altfel, si unii politicieni europeni au declarat că Scoţia trebuie admisă rapid în blocul comunitar.

“Europa este deschisă spre admiterea de noi state membre. Acest lucru este absolut clar”, a declarat Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European. Alegătorii scoţieni au respins într-un raport de 55 la 45% independenţa faţă de Marea Britanie în referendumul din anul 2014. Intre timp, insa, formaţiunea proindependenţă – Partidul Naţional Scoţian (SNP) – a devenit mai populară.

Peste ocean, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, menţine avertismentul că Marea Britanie va ajunge “la capătul rândului” în efortul de a semna un acord comercial cu Statele Unite, pentru că Washingtonul va prefera Parteneriatul cu Uniunea Europeană.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS