Confidenţialitate

Școlile construite înainte de 1978, încadrate în clasa de risc seismic până în 2024

O lege promulgată de președintele Klaus Iohannis prevede că toate școlile construite înainte de 1978 vor fi supuse unor expertize și încadrate în clasa de risc seismic până în 2024.

Cei are au în administrare unitățile de învățământ riscă să fie amendați dacă nu vor fi de acord cu expertizarea și consolidarea clădirilor.

Pentru început, primarii vor face un inventar al școlilor construite înainte de 1978, a spus la Europa Fm, inițiatorul proiectului, senatorul USR, Cristian Ghica.

”Până la 30 decembrie 2020, trebuie demarată această expertizare și trebuie finalizată până în anul 2024. Înseamnă că cel puțin primarii vor ști care sunt acele școli care sunt supuse unui risc seismic. În clipa asta, la Ministerul Educației, și în nicio altă parte, nu există nicio statistică cu aceste școli. Știm câte probleme au fost, în ultimii ani, tavane care au căzut în școli. Din fericire, nu s-au întâmplat în timpul zilei sau când erau copiii sau cadrele didactice în instituțiile de învățământ”, a spus Cristian Ghica.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tot edilii locali vor solicita apoi de la bugetul de stat fondurile necesare pentru consolidarea  unităților de învățământ. Primarii riscă amenzi cuprinse între 1000 și 10.000 de lei dacă refuză expertizarea și consolidarea grădinițelor, a școlilor și a liceelor pe care le au în administrare.

Legea promulgată de șeful stat prevede că școlile expertizate dupa data de 1 ianuarie 2010 nu vor mai avea nevoie de o nouă expertiză privind rezistența la cutremur.