Confidenţialitate

Şcoala din spital

reportaj de Victor Marin

Zeci de mii de copii din România suferă de boli grave şi îşi petrec mai multe luni din an internaţi în spital. Nu e de mirare că de multe ori, sunt nevoiţi să abandoneze şcoala.

Dreptul la educaţie este prevăzut în Constituţia României, dar statul nu prea îi bagă în seamă pe copiii din spitale. Legea spune că se pot organiza cursuri acolo unde sunt internaţi cel puţin 10 copii de aceeaşi vârstă, şi doar după ce au stat în spital cel puţin o lună. E aproape imposibil ca toate aceste condiţii să fie îndeplinite simultan, şi practic, şcoala de stat din spital există doar pe hârtie.

Există însă şi câteva organizaţii non-guvernamentale care ţin cursurii gratuite, de multe ori, chiar în saloanele copiilor. De exemplu, profesorii voluntari de la Asociaţia P.A.V.E.L. le predau copiilor bolnavi de cancer materii ca română, matematică, sau limbii străine. Timpul le trece mai uşor şi unii au reuşit să ia bacalaureatul, în condiţiile în care au învăţat doar pe patul de spital. Aflăm mai multe dintr-un reportaj de Victor Marin.

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/scoala-din-spital”]