Sciatica – cauze şi manifestări

Sciatica reprezintă durerea apărută în urma afectării nervului sciatic, care pornește de la nivelul regiunii joase a spatelui, regiunea lombară, și coboară pe fiecare membru inferior.

Apare atunci când asupra acestui nerv se exercită presiune prin compresie sau când este lezat în diverse afecțiuni ale coloanei vertebrale.

Cel mai comun simptom este durerea în zona lombară a spatelui care coboară pe șold, fese, spre coapsă și chiar pe tot mebrul inferior. Afectează de regulă un singur picior și poate deveni mai intensă la așezare sau în timpul strănutului sau tusei. Durerea apare brusc și poate dura zile sau săptămâni. Apar furnicăturile și senzațiile de amorțeală.

Este bine de știut ca durerea de spate nu este provoată întotdeauna de afectarea nervului sciatic. În multe dintre cazuri, cauza este suprasolicitarea și întinderea mușchilor. Diferența este că în cazul sciaticii, durerea iradiază în jos, pe membrul inferior.

Sciatica afectează frecvent persoanele între 30 și 50 de ani. Femeile sunt prefispuse în timpul sarcinii din cauza compresiei pe care o exercită uterul gravid. Hernia de disc este o cauză importantă a sciaticii.

Atenție la ținutul portofelului în buzunarul din spate al panatalonilor. Exercită presiune cronică asupra mușchiului piriform iar spasmele acestuia afectează nervul sciatic.

Durerile de sciatică se pot ameliora cu ajutorul tratamentului antiinflamator. În cazul herniilor de disc asociate cu durere severă care durează de mai mult de 4-6 săptămâni necesită intervenție chirurgicală, care are șanse de succes foarte mari.