Schimbările climate, dezbătute într-o conferință internațională la Paris

Clima şi schimbările sale sunt teme de dezbatere, începând de astăzi, la o conferinţă internaţională organizată în capitala Franţei.

150 de şefi de stat și de guvern sunt aşteptaţi la nord de Paris, fiind păziţi de un dispozitiv masiv de securitate, ca urmare a recentelor atacuri de la Paris. România va fi reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.

La discuţii iau parte, de asemenea, mii de experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile şi experţi. Evenimentul, al cărui nume este prescurtat COP21, va fi mediatizat de 3.000 de jurnalişti.

În ajun, au fost câteva incidente la Paris. Aproape 100 de persoane au fost arestate după ce s-au bătut cu forţele de ordine.

În ultimele zile, la nivel mondial, s-au desfăşurat manifestaţii prin care li s-a cerut liderilor planetei să hotărască măsuri ferme privind schimbările climatice.

O petiţie cu aproape două milioane de semnături a fost înaintată organizatorilor de activişti climatici.

Gazdă a acestei reuniuni la nivel înalt, şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, a ţinut să precizeze că „lupta împotriva schimbărilor climatice şi cea împotriva terorismului sunt două din principalele provocări ale acestui secolul. La rândul său, preşedintele francez, François Hollande, şi-a exprimat speranţa că, la finalul conferinţei, pe 11 decembrie, se va ajunge la un acord „ambiţios”, care să aibă „caracter constrângător” în problema emisiilor de gaze cu efect de seră.

Evenimentul este descris ca unul dintre cele mai importante pentru combaterea încălzirii globale şi, probabil, ultima şansă pentru a preveni agravarea consecinţelor fenomenului.

Obiectivul conferinţei este limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius în raport cu epoca pre-industrială. Potrivit oamenilor de ştiinţă, o creştere a temperaturii peste acest nivel ar duce la o agravare a dereglărilor deja înregistrate, preucum topirea gheţarilor, creşterea nivelului mărilor şi oceanelor şi dispariţia unor specii de plante şi animale.