Confidenţialitate

Schimbări în noul an școlar. Elevii de liceu vor primi manuale gratuite / Se modifică pragul de 0,5 puncte în cazul notei obținute după contestație

Schimbări în noul an școlar. Ministerul Educației a anunțat, joi, că elevii din ultimii ani de liceu vor primi, pentru prima dată, manuale gratuite.

Ministrul Mircea Dumitru susține că este un proiect început acum câțiva ani, dar din acest an școlar va fi pus în practică.

Pe de altă parte, la evaluarea națională și la bacalaureat,  nota finală, după contestații, se va modifica indiferent dacă diferența este mai mică sau egală cu 50 de sutimi.

Asigurăm, pentru prima dată, manuale școlare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a.  În urma examenelor naționale, am primit numeroase sesizări legate de acele 50 de sutimi care făceau posibilă sau nu, după caz, admiterea unei constații – ceea ce am considerat o nedreptate”, a spus ministrul Educației.

Legea va fi, așadar schimbată, a subliniat Mircea Dumitru.

Anul acesta, pentru evaluarea națională și pentru bacalaureat, am eliminat prevederea potrivit căreia nota finală, după contestații, se modifică numai în cazul în care între nota inițială și nota de la contestații există o diferență de minimum 0,5 puncte”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Mircea Dumitru își propune ca, în noul an școlar, să scadă rata abandonului școlar.  Primul pas ar fi decontarea integrală a navetei elevilor.

Când vorbim de șanse egale pentru toți copiii, ne referim și la aceia care au dizabilități sau care au cerințe educaționale diferite. De aceea, vom propune un pachet de măsuri complete care să vizeze incluziunea și creșterea calității educației”.

În acest context, ministrul Educației a subliniat: ”(…) aduc în discuție și proiectul de ordonanță de urgență care propune decontarea integrală a navetei elevilor.  Odată cu plafonarea decontului navetei, în 2013, abandonul școlar a crescut în mod semnificativ”, a spus Mircea Dumitru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit Ministerul Educației, cursurile anului şcolar 2016-2017 vor începe pe 12 septembrie 2016 şi se vor încheia la data de 16 iunie anul viitor.