Scandalul iscat de carnea de cal a ajuns la Bruxelles

Din partea României vor participa reprezentanții ministerului Agriculturii

Ședință la Bruxelles pe tema scandalul iscat de carnea de cal comercializată drept carne de vită.

Toate părțile implicate, inclusiv reprezentanții Ministerului român al Agriculturii, vor analiza problema.

Între timp, a venit și o primă reacție de la oficialii europeni care se ocupă de sănătate și siguranța consumatorilor – nu există nici un pericol sanitar, doar fraudare prin etichetare greșită, spun aceștia.

Industria franceză s-a declarat indignată de aceste reacții venite de la Bruxelles.

Produsele congelate din carne de cal vândute drept de carne de vită nu constituie o criză sanitară, a dat asigurări un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Se sugerează astfel că produsele ar fi fost etichetate greșit de una dintre țările implicate în acest scandal.

Dacă a existat așadar fraudă sau denaturarea produsului, statele membre trebuie să se judece singure în fața instanțelor.

Uniunea Europenă poate să retragă un produs de la raft doar în cazurile în care se pune în pericol sănătatea cetățenilor, adaugă oficialii.

Crescătorii de animale din Franța s-au arătat indignați de această reacție și au precizat că este necesar ca, pe viitor, pe eticheta produselor precum lasagna să se regăsească obligatoriu și numele statutului de unde provine carnea.

Pentru a lămuri și mai bine situația toate părțile implicate se vor afla azi la Bruxelles pentru a analiza problema.

Amintim, scandalul a izbucnit în Marea Britanie după ce s-a dovedit că lasagna produsă de gigantul alimentar suedez Findus conținea carne de cal, și nu de vită așa cum scria pe etichetă.