Scandalul diplomatic dintre Turcia și Olanda se adâncește; proteste de stradă în ambele țări

Aseară, peste 1.000 de oameni s-au strâns în faţa Consulatului turc din Rotterdam, după ce autorităţile olandeze au expulzat un ministru turc și nu i-au permis intrarea în instituție.
Poliţia a folosit cai şi tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii, care au aruncat cu sticle şi au distrus maşini ale poliţiei.

Protestul a avut loc după ce, autoritățile olandeze au interzis avionului ministrului turc de Externe să aterizeze la Rottterdam. Mevlut Cavusoglu anunțase că ajunge sâmbătă în Olanda pentru un miting ce avea ca scop promovarea referendumului din luna aprilie prin care se dorește consolidarea puterilor executive ale președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan.  Tot la miting urma să ajungă și ministrul turc al Familiei, Fatma Betul Sayan Kaya, care a fost împiedicat de asemenea, să între în Consulat şi apoi escortat la graniţa cu Germania.

Potrivit AFP, Poliţia a închis strada pe care se află Consulatul, invocând „informaţii potrivit cărora un anumit număr de persoane intenţionează să se adune acolo”.

După măsura interdictiei, presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan a comparat poporul olandez cu naziştii. Replica autoritatilor olandeze nu a întârziat: premierul olandez a declarat că afirmaţiile preşedintelui turc “întrec limita”.

La rândul său, premierul turc, Binali Yildirim a spus aseară că Turcia va răspunde în cel mai “dur mod” faţă de măsurile olandeze de a interzice aterizarea ministrului turc de Externe şi de a opri intrarea în Consulatul Ankarei la Rotterdam a ministrului Familiei.

Mai mult, ministerul turc de externe a anunţat că ambasadorul Hagăi la Ankara nu ar trebui să se întoarcă la post o vreme.

Nu vrem ca ambasadorul olandez, la ora actuala in concediu, sa revina pe post pentru ceva vreme. Omologilor nostri li s-a explicat ca aceasta decizie grava luata impotriva Turciei si comunitatii turce din Olanda va cauza probleme diplomatice, politice, economice si de alt fel grave„, a afirmat ministerul intr-o declaratie de presa.

Autoritățile turce au sigilat ambasada olandeză și consulatul, au declarat pentru Reuters, surse din Ministerul de Externe turc.

Turcia a blocat, de asemenea, resedințele ambasadorului olandez, cea a insarcinatului cu afaceri si cea a consulului general.

Proteste au fost și la Ankara. Manifestanţi turci au aruncat cu portocale şi ouă în Ambasada Olandei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS