Scandalul dezinfectanților: Un medic dezvăluie șpăgile din spital

„Directorii de spital iau și 30% din contractele cu Hexi Pharma. O parte din bani merg la partidul care-i protejează!” Este dezvăluirea unui doctor cu funcție de conducere dintr-un spital de urgență din București. Iar informațiile sunt publicate de jurnaliștii Gazeta Sporturilor.

Jurnaliștii Gazetei Sporturilor au stat de vorbă cu un medic cu 20 de ani vechime. Pentru siguranța acesteia, identitatea nu a fost dezvăluită. Se precizează însă în articol că femeia este microbiolog și a lucrat timp de 10 ani la institutul Cantacuzino, iar alți 10 într-unul dintre cele mai mari spitale din București.

Femeia susține că îi este cunoscut circuitul mitei dată de compania Hexi Pharma în spitale.  Aproape toate firmele de biocide dădeau bani, spune femeia, însă Hexi Pharma dădea mai mult deoarece se știa că produsele lor erau slabe.

Pe lângă directorul general al spitalului, care lua 30% din contractul cu Hexi Pharma, mai primeau bani directorul medical, președintele comisiei de licitație, șeful de la achiziții, epidemiologul, directorul economic dar și asistenta șefă, mai spune medicul chestionat de Gazeta Sporturilor.

infectii-nosocomiale

Cum a reușit compania să se mențină pe profit în condițiile în care oferea sume mari drept mită? Medicul microbiolog explică: Contractele cadru erau semnate în condiții de licitație, apoi, prin acte adiționale, prețurile dezinfectanților creșteau semificativ.

S-a ajuns într-o situație în care infecțiile nosocomiale să fie purtate de foarte mulți români. Sursa celor de la Gazeta Sporturilor susține că pacientul care se infectează în spital transmite infecția acasă, iar în acest fel numărul celor care poartă bacteria devine mult mai mare decât numărul celor la care bacteria se manfiestă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS