Scandal uriaș de dopaj în sportul din Rusia

Sportivii ruși care au participat în 2014 la Olimpiada de Iarnă de la Soci au fost dopați – declară directorul laboratorului antidoping de atunci.

Grigory Rodcenkov recunoaște într-un interviu în “New York Times” că el personal a dezvoltat un cocktail de trei substanțe interzise, care a fost oferit sportivilor. Printre aceștia se număra 14 schiori și doi componenți ai echipajului de bob care a cucerit aurul olimpic.
Niciun membrul al delegației Rusiei n-a fost testat pozitiv, țara gazdă a câștigat cele mai multe medalii, însă peste 100 de probe de urină n-au mai fost găsite. “Oamenii sărbătoreau succesul sportivilor noștri în timp ce noi ne chinuiam să înlocuim dovezi. Totul a mers conform planului”, declară Grigory Rodcenov care a fost decorat de președintele Vladimir Putin la sfârșitul Olimpiadei.
Medicul a fugit însă în Statele Unite la începutul acestui an, iar doi foști  colegi de-ai lui au murit în condiții suspecte în luna februarie. Un dintre ei demisionase după ce Rodcenov a plecat din Rusia.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS