Scandal diplomatic la Londra

Câteva note diplomatice ale ambasadorului Marii Britanii la Washington au devenit subiect de anchetă la Londra.

Documentele , deşi confidenţiale, au fost făcute publice şi vorbesc despre administraţia Trump ca fiind „disfuncțională” și „ineptă”.

Londra se dezice de aceste opinii care ar putea crea tensiuni în relaţiile dintre cele două state.

Potrivit unor documente diplomatice confidențiale, divulgate de publicația Mail on Sunday, ambasadorul britanic la Washington, descria Administrația Donald Trump „ineptă” și „disfuncțională”, iar președintele SUA „incompetent”.

Ministrul britanic de externe a spus că e vorba de o opinie personal a ambasadorului şi că nu este punctual de vedere al guvernului britanic.

Dimpotrivă – a spus ministrul – administraţia Statelor Unite nu este doar foarte eficientă, ci şi cel mai bun prieten posibil al Marii Britanii pe scena internaţională.

Ministerul de Externe de la Londra a inițiat o anchetă privind dezvăluirea notelor diplomatice confidențiale, în timp ce unele voci cer chiar demisia ambasadorului, în ciuda faptului că acesta e unul dintre cei mai experimentaţi diplomaţi.

Donald Trump însuşi l-a criticat pe ambasadorul Londrei spunând despre acesta că „nu a slujit bine Marea Britanie”.

Pe de altă parte, ministrul britanic al Justiției, a declarat pentru BBC că este important ca ambasadorii să poate oferi miniștrilor „sfaturi sincere, fără poleială”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS