Confidenţialitate

Săptămâna Nobel debutează luni cu atribuirea premiului pentru Medicină

Săptămâna Nobel începe luni, la Stockholm, odată cu atribuirea premiului pentru Fiziologie sau Medicină, informează DPA.

Anunțul de luni va fi făcut de un reprezentant al comitetului Nobel, la Institutul Karolinska cel mai devreme la ora locală 11.30, 12.30 ora României.

Laureații premiilor Nobel pentru Medicină, Fizică, Chimie și pace vor fi anunțați în această săptămână, în zilele de luni, marți, miercuri și vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi atribuit săptămâna viitoare, pe 9 octombrie.

Academia Suedeză nu a comunicat deocamdată data la care va fi anunțat premiul Nobel pentru Literatură.

În mod tradițional, acest premiu este atribuit într-o zi de joi, ceea ce înseamnă că în 2017 trofeul ar putea fi anunțat fie în această săptămână, pe 5 octombrie, fie săptămâna viitoare, pe 12 octombrie.

Cu excepția premiului Nobel pentru economie, înființat în 1968 de Banca Centrală Suedeză, celelalte premii sunt atribuite de Fundația Nobel din redevențele generate de fondul creat de industriașul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Cu o săptămână înainte de începerea sezonului pentru premiile Nobel, Fundația Nobel a anunțat că sumele de bani pe care le vor primi câștigătorii anul acesta vor fi cu un milion de coroane mai mari decât cele de anul trecut.

Sumele vor ajunge la 944.000 de euro.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost atribuit pentru prima dată în 1901.

În 2016, cercetătorul japonez Yoshinori Ohsumi a fost recompensat pentru descoperirea mecanismelor de autofagie, un proces fundamental pentru descompunerea și reciclarea compușilor celulari inutili sau disfuncționali. Acest proces este implicat în mai multe maladii, inclusiv cancer și boli neurologice.

Potrivit tradiției, premiile Nobel vor fi înmânate ca în fiecare an în timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.