Confidenţialitate

Săptămâna în care coaliția trebuie să găsească soluția la facturile pentru energie. Liderii PNL și PSD propun variante total opuse | AUDIO

Coaliția aflată la guvernare ar trebui să vină săptămâna aceasta cu soluții la prețurile facturilor la energie și gaze naturale pentru perioada de după 1 aprilie. O decizie a fost amânată în ultimele trei săptămâni din cauza neînțelegerilor dintre PNL și PSD.

Social-democrații și liberalii vorbesc pe voci diferite atunci când vine vorba de măsurile optime pentru diminuarea prețurilor la facturile la energie și gaze.

Planul PSD este să prelungească actualele măsuri de plafonare și compensare cu încă o lună, adică până la 1 mai.

Apoi, prin ordonanță de urgență, să reintroducă prețurile reglementate, la fel ca înainte de liberalizare, pentru o perioadă de un an.

PNL se opune însă viziunii PSD. Florin Cîțu a subliniat în mai multe rânduri că plafonarea și reglementarea nu rezolvă nimic.

În opinia liderului PNL, singurele măsuri sustenabile ar fi investițiile pe termen lung în sistemul energetic.

S-a vorbit la un moment dat despre reducerea la 5% a TVA-ului pentru energie, dar, din nou, PNL, s-a opus acestei idei.

Mai mult, premierul Nicolae Ciucă a precizat că trebuie luate măsuri de sprijin inclusiv pentru marile companii consumatoare de gaz și electricitate, grav afectate de creșterea prețurilor și care nu beneficiază de niciun ajutor.

În acest moment toți ochii sunt ațintiți spre ministrul Energiei, Virgil Popescu. El trebuie să vină cu propunerile în guvern, care apoi să fie aprobate de coaliție înainte de a fi implementate.

Autor: Cristian Citre

Sursa foto: Unsplash / Jason Richard

Citește și: Furnizorii de gaz și energie electrică spun că nu au primit ajutoarele de la stat. Să nu ne așteptăm la ieftiniri, transmit specialiștii economici | AUDIO