Şansele de aprobare a noului Cod Fiscal

Evenimente mai mult sau mai puțin excepționale au tulburat viața politică în acest weekend. Audiat vineri seara de către procurorii DNA, ministtrul Finanțelor Darius Vâlcov a fost pus sub urmărire penală și a demisionat ieri la prânz. Demisia sa nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial, de fapt știm despre doar în urma unui anunț făcut de premierul Victor Ponta care, pare acum extrem de derutat despre modul în care ar trebui să procedeze în continuare cu proiectul de Cod Fiscal. Acesta ar fi trebuit să meargă în Parlament miercuri, pe 18 martie, tot ceea ce a decis Ponta până acum a fost să amâne cu o săptămână trimiterea în Parlament a reformei Fiscale.

Povestea cu Codul ăsta Fiscal e cam așa … nimeni nu contestă faptul că o reformă atât de liberală nu ar ajuta economia, dar proiectul conține atât de multe reduceri de taxe încât întrebarea care mai rămâne este dacă statul se va descurca totuși cu banii, iar dacă nu se va descurca, ce va face. Sunt destul de multe chestiuni tehnice și probabil chiar premierul Ponta a realizat faptul că nu îl va putea susține personal în Parlament, în dezbaterile inevitabile cu Opoziția.

Pe de altă parte, să găsești acum pe cineva care susțină totuși aceste idei și care să aibă o săptămână la dispoziție ca să și le însușească și să garanteze o astfel de reformă este extrem de dificil, dacă nu chiar imposibil.

Victor Ponta spune că are trei nume în minte, dar nu știe sigur dacă e cineva destul de kamikaze ca să preia funcția de ministru de finanțe. De fapt, după ce 13 dintre foștii săi miniștri au ajuns la DNA, poate că premierul ar trebui să își pună altfel problema… Nu că n-ar mai fi specialiști în România, dar întrebarea este cine ar mai dori să facă parte din acest guvern? Indiferent care este cauza, e clar de acum faptul că resursele de personal ale omului Ponta și ale partidului său, sunt extrem de limitate.

Eu vă propun să ne întoarcem totuși la dezbaterea despre viitorul reformei fiscale. Vă întreb azi la România în Direct care credeti ca mai sunt sansele ca noul cod fiscal sa poata fi aprobat in parlament? Ce ati face daca ati fi in locul lui Victor Ponta? Esenţa Codului Fiscal este totuşi una liberală… Ce ar trebui să facă PNLîin situaţia creată?

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-sansele-de-aprobare-a-noului-cod-fiscal-16-03-2015?in=europafmromania/sets/rom-nia-n-direct”]