Sangerarea nazala

Sângerarea nazală, numită epistaxis, este de cele mai multe ori un accident obișnuit și ușor de tratat, care apare la orice vârstă.

Există două tipuri de epistaxis, în funcție de locul de unde pornește sângerarea. În 90% dintre cazuri este anterior, adică pornește din partea din față a nasului în urma unui traumatism sau iritației provocată de o răceală.

Epistaxisul posterior provine dintr-o zonă mai profundă a nasului, apare mai frecvent la vârstnici, este mai sever și poate necesita prezența unui medic specialist ORL.

O cauză mai rară a sângerării nazale este imposibilitatea sângelui de a se coagula, din cauza unor medicamente, unor afecțiuni hepatice sau renale sau unor boli ereditare. De asemenea, tensiunea arterială foarte ridicată poate provoca epistaxisul.

În momentul sângerării evitați să vă lăsați capul pe spate pentru a nu înghiți sângele și pensați-va nările cu ajutorul degetului mare și arătător pentru 10 minute. Se recomandă consultul medical dacă sângerarea nu încetează sau dacă episoadele sunt din ce în ce mai dese.