Confidenţialitate

Sancțiuni mai aspre pentru firmele care pun pe piață substanțe dezinfectante ineficiente

Sancțiuni mai mari pentru firmele care pun pe piață substanțe dezinfectante neconforme.

Printr-o hotărâre de Guvern adoptată astăzi, Executivul a modificat legea și a anunțat sancțiuni contravenționale mult mai aspre pentru companiile din domeniu.

Nerespectarea declaraţiei pe propria răspundere în ceea ce priveşte conţinutul şi concentraţia substanţei active în cazul biocidelor se consideră contravenţie şi se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 35.000 lei şi 50.000 lei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

S-a considerat necesar înăsprirea pedepselor aplicate în cazul declaraţiilor de date false şi, de asemenea, introducerea unor noi contravenţii şi anume considerarea ca o contravenţie nerespectarea conţinutului declaraţiei pe proprie răspundere privind conţinutul de substanţă activă“, a anunţat Suciu, miercuri, la finalul şedinţei în care Executivul a aprobat o hotărâre în acest sens.

El a explicat că s-a pus mai multă claritate în ceea ce priveşte separarea faptelor în contravenţii şi infracţiuni în punerea pe piaţă şi utilizarea biocidelor.

Nerespectarea declaraţiei pe propria răspundere în ceea ce priveşte conţinutul şi concentraţia substanţei active(…) a fost introdusă la partea de contravenţii şi în acelaşi timp se propune o amendă între 35.000 lei şi 50.000 lei, dar dacă fapta rămâne la nivel de contravenţie şi nu se califică drept infracţiune“, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a precizat că în baza acestei hotărâri de guvern, ministrul Sănătăţii va putea modifica Ordinul 10 din 2013, document care prevede efectuarea a două analize de laborator înainte ca produsul biocid să fie pus pe piaţă.

De asemenea, se mai are în vedere emiterea unui alt ordin de ministru care va clarifica toate măsurile legate sanitaţie.

Firmele care produc astfel de substanțe vor trebui să facă mai multe teste pentru a dovedi că produsele sunt eficiente.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul precizează că responsabilii cu efectuarea controalelor pot sesiza şi organele de urmărire penală în cazul în care au suspiciuni privind comiterea unor infracțiuni.

Autorităţile responsabile de efectuarea controalelor sunt Ministerul Sănătăţii,  prin direcţiile de sănătate publică, Ministerul Mediului și Autoritatea Sanitar-Veterinară.