
Cum vor parlamentarii să îi convingă pe români să facă mai mult sport? Guvernul a anulat, de la 1 ianuarie, măsura care le permitea angajatorilor să deducă până la 400 de euro pe an pentru abonamente la săli de sport și în cabinete de recuperare pentru salariați. „Ordonanța trenuleț” cu mai multe măsuri fiscale a oprit acest lucru. Acum, aleșii spun că se gândesc la o nouă legislație care să încurajeze populația să facă mai multă mișcare.
Cristian Brian, deputat USR: „Să facem o lege bună, pentru că ar trebui noi, ca decidenți în această țară să ne concentrăm și pe prevenția bolilor, nu doar pe tratare”
„O lege bună pentru sănătatea românilor a fost votată de Parlament. A rămas în vigoare un singur an de zile – și mă refer aici la deducerea fiscală pentru abonamente la recuperare medicală, la fizioterapie și la săli de sport, pe care ați abrogat-o prin ordonanța-trenuleț și de aceea vă îndemn să lucrăm împreună la o formă nouă a acestei inițiative. Să facem o lege bună, pentru că ar trebui noi, ca decidenți în această țară să ne concentrăm și pe prevenția bolilor, nu doar pe tratare”, a spus deputatul USR, Cristian Brian.
Declarațiile au avut loc în timpul ședinței de plen a Camerei Deputaților în care se discuta despre o lege trecută de Senat care aduce completări în regulile privind organizarea și exercitarea profesiei de fizioterapeut.
Tema a stârnit controverse.
Sorin Titus Muncaciu, deputat AUR: „Nu se poate practica medicina fără a trece prin facultatea de Medicină”
„Din păcate, această dezbatere revine și ar trebui să avem un punct final în care să punem punct. Nu se poate practica medicina fără a trece prin facultatea de Medicină. Pentru că ce doresc acești domni este ca să aibă posibilitatea să practice practic medicina. Haideți să ne înțelegem pentru ultima dată: nu este posibil ca pacienți, chiar dacă sunt post-operatori sau pacienți noi, nu pot să fie tratați fără ca cei care îi tratează să aibă diplomă de merit. Pentru Dumnezeu, asta trebuie să înțelegem”, a spus deputatul AUR, Sorin Titus Muncaciu.
Marți, în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților ar urma să fie discutat un memoriu al Societății Române de Reabilitare Medicală, care reclamă, „pregătirea profesională inadecvată a unei bune părți din rândul practicanților de fizioterapie din Romania”.
Ce reclamă, mai exact: faptul că mulți fizioterapeuți din România nu au absolvit Facultatea de fizioterapie la programe de licență în domeniul Sănătate, ci în domeniul Educație Fizică și Sport, la programul de Kinetoterapie și Motricitate Specială.
Deputatul Alin Coleșa: „Fac pe această cale un apel către colegii mei pentru a vota cel puțin forma adoptată de Senat, unde se introduc niște amendamente, astfel încât profesia de medic să fie protejată”
„Pe ordinea de zi a comisiei de sănătate și familie avem un proiect legislativ prin care se lovește în profesia de medic. Prin urmare, avem un memoriu din partea Societății Române de Reabilitare Medicală pentru comisia de sănătate – și fac pe această cale un apel către colegii mei pentru a vota cel puțin forma adoptată de Senat, unde se introduc niște amendamente, astfel încât profesia de medic să fie protejată”, a precizat deputatul Alin Coleșa.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin