Salvatori pentru Salvare

reportaj de Anca Grădinaru

Ori de câte ori un bucureștean aşteaptă intervenţia ambulanţei, trebuie să avem în minte că doar 10 echipaje de intervenţie de pe o tură au medic şi că dispeceratul nici măcar nu are echipaje să trimită la toate urgențele. Există oare vreo şansă pentru îmbunătățirea situaţiei?

Resursele umane şi materiale ale Ambulanţei Bucureşti Ilfov sunt de cel puțin trei ori mai mici decât ar fi necesar. Ambulanța primește în fiecare an aproape jumătate de million de apeluri, din care jumătate sunt urgențe majore. Mai puțin de o sută de echipaje trebuie să le facă faţă.

„Există un erou în fiecare dintre voi” este numele programului în cadrul căruia, până acum, peste o mie de bucureșteni au fost învățați să acorde primul ajutor. Vorbim de voluntari au fost pregătiți de profesioniști care la rândul lor au participat ca voluntari in cadrul sesiunilor de pregătire.

600 de voluntari intervin în mod curent, după ce sunt alertaţi cu ajutorul unei aplicaţii.

Scopul programului este instruirea a 10.000 de oameni până la sfârşitul anului 2015. Cursul durează 2 zile, iar voluntarii învaţă să intervină în cazuri de leșin, stop cardio respirator, fracturi.

Iar acesta nu este singurul proiect de acest gen. În cadrul unui alt program, despre care am putea spune ca instruieste voluntari profesioniști, au fost pregătiți o mie oameni care acum fac gărzi pe ambulanţe, alături de personalul angajat. 260 fac gărzi constant, adică minimum 3 pe lună.

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/salvatori-pentru-salvare”]