Salvați Copiii România deschide un fond de urgență pentru spitale

Salvați Copiii România atrage atenția că persoanele din categoriile sociale vulnerabile sunt expuse, o dată în plus, riscurilor și marginalizării. Organizația își va intensifica în perioada următoare eforturile de sprijinire și protecție a beneficiarilor sociali, concentrându-se pe următoarele componente-cheie: accesul la servicii medicale, garantarea accesului la educație pentru copiii vulnerabili şi oferirea de suport material de urgenţă, mai ales în contextul unei crize umanitare, în care accesul la servicii publice este limitat sau îngreunat.

Totodată, Salvați Copiii România anunță deschiderea unui fond de urgență pentru sprijirea imediată a sistemului medical. Astfel, a fost deschis contul special RO43RNCB0071011434790083, unde vor fi centralizate contribuțiile companiilor și ale tuturor celor care pot să sprijine întărirea sistemului medical românesc.

Responsabilitatea majoră revine, în această perioadă, sistemului medical, iar efectele subfinanțării cronice din ultimele decenii pot deveni, în contextul pandemiei, dramatice. Este crucială întărirea capacității spitalelor de a interveni și gestiona cazurile de contaminare, iar medicii, aflați în prima linie, au nevoie de materiale sanitare și de protecție”, a declarat Președintele Organizației Salvați Copiii România, doctorul Mihai Gafencu.

În același timp, Salvați Copiii România pune la dispoziția beneficiarilor linii directe de consiliere și sprijin, precum și resurse educaționale care să îi ajute pe copii să rămână conectați la procesul educațional: 1.600 de copii și 1.250 de părinți sau persoane în grija cărora sunt copiii vor beneficia de servicii de suport: sprijin educaţional, psihologic sau social online sau telefonic (apeluri telefonice, diverse aplicaţii – call video sau audio), suport material de urgenţă.
De asemenea, 3.500 de copii şi 140 de cadre didactice vor beneficia de resurse online pe teme de educație pentru sănătate.
Cele 3.300 de cadre didactice colaboratoare ale programului Ora de Net vor primi suport în folosirea resurselor digitale pentru a facilita procesul educaţional. Elevii vor fi încurajați să apeleze la consiliere dacă întâmpină dificultăți sau probleme online și vor beneficia de informații cu privire la cum se pot feri de știrile false.

Membrii echipelor locale Salvaţi Copiii vor ține legătura telefonic cu autoritățile locale pentru o bună organizare comunitară şi vor veni în sprijinul beneficiarilor atunci când sunt situaţii urgente, cu respectarea cerințelor și recomandărilor autorităților locale privind prevenirea răspândirii COVID-19.

Salvați Copiii anunță că echipele locale din 14 judeţe vor consilia telefonic gravidele şi mamele copiilor mici, vor oferi informaţii referitoare la îngrijirea copiilor şi prevenirea îmbolnăvirilor. Pentru situaţiile grave, va acorda suport material constând în alimente, produse igienice şi medicamente. In plus, echipele locale vor ţine legătura telefonic cu autorităţile locale pentru o bună organizare comunitară în contextul actual şi vor juca rolul de intermediar între beneficiari şi instituţii, pentru a facilita intervenţia autorităţilor în caz de urgenţă.

Echipele locale din 14 judeţe vor monitoriza telefonic permanent situaţia copiilor/familiilor care sunt în atenţia organizației. Alte masuri luate de Salvati Copiii: va fi acordat sprijin material prin tichete sociale pentru aproximativ 550 de copii care frecventau zilnic programul Şcoală dupa Şcoală şi beneficiau de masă zilnică anterior acestei perioade, va fi oferit sprijin educațional copiilor prin intermediul telefonului mobil, serviciului WhatsApp – call video sau audio, av fi oferită telefonic consiliere socială/emoțională copiilor/părinților/aparținătorilor pentru a depăși această situație.

Totodata, vor continua programele Salvati Copiii ce pun accent pe sustinerea copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate: vor fi continuate intervenţiile de consiliere psihologică şi socială a copiilor şi părinţilor din ţară/aparţinătorilor prin WhatsApp – Video Call. Dincolo de problemele generale tratate în cadrul şedinţelor de consiliere, vor fi abordate aspecte legate de modul de gestionare a anxietății, având în vedere şi specificul acestui grup ţintă – unii copii au părinţii în zone „roşii” în ceea ce priveşte COVID-19. Echipele locale din 14 judeţe vor monitoriza permanent (telefonic) situaţia copiilor/familiilor care sunt în atenţia Salvaţi Copiii. Va fi acordat sprijin material prin tichete sociale pentru aproximativ 260 de copii care frecventau zilnic programul de suport educaţional şi beneficiau de masă zilnică anterior acestei perioade.

De asemenea, Salvati Copiii România anunță că serviciile de consiliere vor fi acordate online și telefonic, cu atenție sporită acordată cazurilor cu istoric de viaţă încărcat și dificil de gestionat.

Masurile de protectie continua si in centrele ce gazduiesc copii ai refugiaţilor: au fost distribuite pachete cu materiale educative şi recreative copiilor din centre (caiete, cărţi de colorat, creioane, carioci, jocuri), au fost distribuite produse igienico-sanitare (spirt, săpun, gel de duş, soluţii dezinfectante etc.)

Salvati Copiii anunta ca va continua să ofere consiliere copiilor și tinerilor prin intermediul emailului, Facebook și prin alte metode de comunicare online (ex. Skype). Totodată, va oferi suport cadrelor didactice care nu sunt familiarizate cu folosirea resurselor online. Linia de raportare esc_ABUZ rămâne funcțională.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS