Salt spre Rio

Interviu de Anca Grădinaru

Odată cu Olimpiada din acest an, de la Rio, gimnastica feminină înregistrază o premieră tristă în istoria sa:  echipele naționale de gimnastică sunt obligate să dea un examen pentru a participa la olimpiadă, iar acest examen va avea loc tot la Rio, în perioada 16-18 aprilie.

Dacă fetele și băieții se vor califica, atunci vor reveni în Brazilia în luna august, la Olimpiada. Dacă nu, eșecul va fi dublu, iar gimnastica românească se va prăbuși.

Din 1976, când la Olimpiada de la Montreal, Nadia Comăneci aducea gimnasticii mondiale primul zece, România s-a aflat de fiecare dată pe lista medaliaților olimpici, cu echipa sau individual.

Gimnastele noastre au câștigat trei titluri olimpice, dintre care două consecutive, 7 titluri mondiale și șase europene. Acestea sunt însă doar performanțele echipei, pentru că individual, fetele noastre au câștigat zeci de medalii. Cea mai recenta performanță îi aparține Cătălinei Ponor care a revenit în gimnastică, direct pe podium, cu o medalie de aur la Doha și, cu siguranță, o încurajare pentru ceea ce urmează : calificările pentru Olimpiadă. Anca Grădinaru a discutat cu Adrian Stoica despre șansele de calificare la Olimpiadă. De 11 ani, el conduce Federația Română de Gimnastică, iar în acest an îi expiră cel de-al treilea mandat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS