Confidenţialitate

Salman Rushdie, în stare gravă după ce a fost înjunghiat la New York

Scriitorul de origine indiană Salman Rushdie, autor al cărţii ”Versetele satanice” (1988), a fost conectat la un ventilator după ce a fost înjunghiat în gât şi în abdomen, vineri, la New York, de un bărbat care a fost arestat, relatează Agerpres, citând AFP.

”Veştile nu sunt bune”, a declarat agentul autorului.

“Salman Rushdie îşi va pierde probabil un ochi, nervii de la braţ i-au fost secţionaţi şi a fost înjunghiat în zona ficatului”, a precizat Andrew Wylie.

Imediat după atacul comis în cursul dimineţii pe scena unui centru cultural din Chautauqua, în nordul statului New York, scriitorul a fost transportat cu elicopterul la cel mai apropiat spital, unde a fost operat de urgenţă, a declarat presei maiorul Eugene Staniszewski, din cadrul poliţiei statului New York.

”Un suspect s-a repezit pe scenă (a sălii de conferinţe) şi i-a atacat pe Salman Rushdie şi pe intervievator”, ”înjunghiindu-l” pe Salman Rushdie de mai multe ori.

Gazdă a conferinţei, Ralph Henry Reese a fost ‘uşor rănit la faţă’.

În vârstă de 24 de ani, agresorul a fost imediat arestat şi plasat în detenţie.

Salman Rushdie se pregătea să ţină o prelegere literară în acest orăşel situat la 100 km de Buffalo, pe malul lacului Erie, care separă Statele Unite de Canada.

Născut la 19 iunie 1947 la Bombay, cu două luni înainte de independenţa Indiei – crescut de o familie bogată, progresistă şi cultă de intelectuali musulmani nepracticanţi – scriitorul a scandalizat o parte din lumea musulmană cu publicarea “Versetelor satanice”, ceea ce l-a determinat pe ayatollahul iranian Rouhollah Khomeini să emită o ‘fatwa’ în 1989 prin care cerea asasinarea sa.

Autorul a fost obligat să trăiască ascuns şi sub protecţia poliţiei, mutându-se din ascunzătoare în ascunzătoare și având să se confrunte cu o singurătate imensă, accentuată de despărţirea de soţia sa, romanciera americană Marianne Wiggins, căreia îi sunt dedicate “Versetele…” .

Trăind discret la New York, Salman Rushdie şi-a reluat o viaţă mai mult sau mai puţin normală, continuând în acelaşi timp să susţină satira şi ireverenţa în cărţile sale.

Dar fatwa nu a fost niciodată ridicată, iar mulţi dintre traducătorii cărţii sale au fost răniţi de atacuri sau chiar ucişi, cum ar fi japonezul Hitoshi Igarashi, care a fost înjunghiat de mai multe ori în 1991.

”Au trecut 30 de ani”, declara el în toamna anului 2018. “Acum totul este în regulă. Aveam 41 de ani la vremea respectivă (a emiterii fatwa – n. red), iar acum am 71 de ani. Trăim într-o lume în care preocupările se schimbă foarte repede. Acum există mult mai multe motive să ne fie frică, alţi oameni pe care să-i ucidem…”, a adăugat el.

Maestru al realismului magic, un om de o cultură imensă care se declară apolitic, Salman Rushdie a fost înnobilat de regina Elisabeta a II-a în 2007, spre disperarea extremiştilor musulmani.

Salman Rushdie a scris aproximativ 15 romane, povestiri pentru tineri, nuvele şi eseuri în limba engleză.