Confidenţialitate

Salina Praid, de la începuturi şi până azi – GALERIE FOTO

Salina Praid îşi are începuturile încă din epoca romană, perioadă din care au fost găsite cărămizi cu inscripţia “LVM” (Legio V. Macedonica).

Începând cu anul 1003, şalupele cu sare ale regelui Szent Istvan I, circulau în mod regulat pe râul Mureş, transportând sarea din Ardeal.

Exploatarea subterană a sării a început în anul 1762 când, când s-a deschis mina Iosif, în formă de clopot. Sarea extrasă era legată în piei de bivoli şi trasă la suprafaţă de crivacul cu cai.

Faţă de alte metode, la Praid nu s-au folosit unelte de fier. La începutul secolului al XIX-lea sarea era extrasă cu “icuri de lemn”, obţinând bulgări de sare de tip scoică.

În anul 1864, lânga mina Iosef, s-a deschis mina Paralela, care constituie, chiar şi azi, una dintre cele mai mai cavităţi artificiale subterane, având înălţimea de 96 de metri, lăţimea de 40 de metri şi lungimea de 100 de metri.

În 1898, au început lucrările de deschidere la galeria de cercetare Elisabeta.

Între anii 1947 -1949 s-a deschis mina Gheorghe Doja.

În 1991, au început lucrările de deschidere a unui nou sector minier, Telegdy, care se exploatează din 1994. Sectorul a fost denumit după Telegdy Karoly, unul dintre cei mai perseverenţi directori din istoria Salinei Praid.

Astăzi salina este dotată cu sistem de iluminat, terenuri de joacă pentru copii, un muzeu, o capelă ecumenică, bufet, magazine sau mese de biliard. Toate acestea au menirea de a oferi vizitatorilor posibilitatea de a se recreea cât mai confortabil. Aici vin să se trateze persoanele cu boli respiratorii care trebuie să petreacă aici patru ore pe zi.

*Vizitarea Salinei Praid s-a realizat cu sprijinul agenţiei de turism Scorilo Travel Vacanţe.