Confidenţialitate

Salariul minim va fi în 2022 de 2550 lei brut | AUDIO

Salariul minim va fi în 2022 de 2550 lei brut – o creștere de aproape 11 procente.

A fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea care conține această măsură și care se aplică de la începutul anului viitor.

Dispare, însă, salariul minim diferențiat pentru studii superioare.

Creșterea exactă este de 10,8% – ceea ce înseamnă că salariul minim brut ajunge la 2550 de lei. În mână, însă, o persoană plătită cu salariul minim va primi 1524 de lei, ceea ce înseamnă că va încasa cu 138 de lei mai mult – variantă susținută de sindicaliști. Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical.

Președintele Consiliului Întreprinderilor Mici, Florin Jianu, apreciază că multe companii nu pot suporta această creștere și că sunt posibile concedieri – mai ales că guvernanții au promis sprijin și pentru IMM-uri.

Numai că guvernul a picat…Salariul minim a fost aprobat iar măsurile de sprijin rămân în sarcina următorului Cabinet, spune Florin Jianu.

Dispare salariul minim pentru studii superioare, în prezent de 2350 lei brut. În schimb, se menține salariul minim pentru sectorul construcții – 3000 de lei brut, cu scutire de plata conribuției la sănătate, de la impozitul pe venit și de plata către Pilonul II. Acest lucru înseamnă că, în continuare, angajații din construcții cu salariu minim vor încasa 2362 de lei.

Datele ministerului Muncii arată că 1,3 milioane de persoane sunt plătite official cu salariul minim.

Plafonul pentru cei care trebuie să depună Declarația Unică a fost stabilit la 30.600 lei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Iorgu Ianuși