Confidenţialitate

Patronatele și sindicatele vor discuta săptămâna aceasta cu premierul pe tema creșterii salariului minim, conform prevederilor directivei europene | AUDIO

Negocieri la Guvern pentru creșterea salariului minim pe economie. Sindicatele şi patronatele se întâlnesc săptămâna aceasta cu economişti şi experţi jurişti. Se lucrează la formula prin care salariul minim să atingă jumătate din salariul mediu brut, aşa cum prevede directiva europeană.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că formula nu are în vedere şi puterea de cumpărare a salariului minim.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, într-o declarație pentru TVR Info.

„În ceea ce privește formula de calcul, nu s-a ținut cont de un element esențial și pentru asta am stabilit o întâlnire tehnică la nivel de experți. Elementul de care nu s-a ținut cont e puterea de cumpărare a salariului minim, care e una dintre cerințe, e un principiu din directiva europeană”, a spus președintele BNS, Dumitru Costin.

Patronatele spun că discută ca procentul să se apropie de 50%, însă e nevoie să se țină cont de mai mulţi indicatori, precum inflaţia, productivitatea şi sărăcia în muncă.

Radu Burnete, director executiv al Confederaţiei Patronale Concordia: „Comisia și directiva vorbesc de 50%, dar noi credem că și partenerii sociali trebuie să aibă un rol”

„Salariile minime ar trebui să fie undeva între 40-50% între salariile medii. Comisia și directiva vorbesc de 50%, dar noi credem că și partenerii sociali trebuie să aibă un rol”, a explicat Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia.

Potrivit BNS, în februarie, 60% din câștigurile salariale brute au fost sub câștigul salarial mediu brut pe țară.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: 2 medici de la Spitalul CF2 din București au fost trimiși în judecată | AUDIO